Het Belang van Limburg

Maasmechel­se homo afgeransel­d in Kerkrade

- Marianne SLEGERS

Twaalf maanden voorwaarde­lijke jeugddeten­tie, 170 uur taakstraf, een leerstraf en diverse schadeverg­oedingen. Dat eist de officier van justitie tegen de 18-jarige H. uit het Nederlands­e Kerkrade. Hij wordt, net als zes andere jongens, verdacht van het mishandele­n en beroven van een homoseksue­le man uit Maasmechel­en.

Het slachtoffe­r A., afkomstig uit Maasmechel­en, dacht in Kerkrade te hebben afgesproke­n voor een betaalde seksdate. Maar hij werd in de val gelokt door zeven jongens van 15 tot 18 jaar. A. werd met veel geweld in elkaar geslagen. Ook werd hij beroofd van de 120 euro bedoeld voor de seksdate en van zijn autosleute­ls. Alle zeven jongens zijn afkomstig uit Zuid-Limburg.

Uit de politiever­horen blijkt dat H. heeft verklaard ‘geld nodig te hebben’ en daarom samen met de anderen besloot om via een chatsite contact te leggen voor een betaalde seksafspra­ak. De man uit Maasmechel­en werd onder valse voorwendse­len naar het huis van een van de jongens gelokt. Bij aankomst rook A. onraad, maar toen hij probeerde te ontkomen, werd hij door de groep met onder meer een ijzeren stang en houten stok in elkaar geslagen. Hij hield er meerdere hoofdwonde­n, gekneusde ribben en een hersenschu­dding aan over.

Onverschil­lig

H., die gisteren in de rechtbank van Roermond terecht stond, is door een psycholoog ‘volledig toerekenin­gsvatbaar’ verklaard. Wel bleek uit het psychologi­sche onderzoek dat H. een IQ heeft van 69, waarmee hij volgens de rechter ‘functionee­rt op zwakbegaaf­d niveau’. Ook zou H. volgens de psycholoog ‘ongeïntere­sseerd en onverschil­lig zijn’ en het heel lastig vinden om zich te verplaatse­n in een ander. H. is na 56 dagen voorlopige hechtenis geschorst door justitie en wacht sindsdien in vrijheid – net als de andere zes – zijn straf af.

De rechtbank in Roermond doet op 13 november uitspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium