Het Belang van Limburg

Slachtoffe­r zelf gedeelteli­jk verantwoor­delijk voor vuistslag

Davy Kruse (39) overweegt hoger beroep

- Shauni DEFERM

Acht jaar na de feiten deed de correction­ele rechtbank gisteren uitspraak over de vechtparti­j op de Open Air Party in Lanaken in 2010. Slachtoffe­r Davy Kruse (39) is volgens de rechtbank zelf voor 40 procent verantwoor­delijk. Hij kreeg het tijdens de fuif aan de stok met een 30-jarige Nederlande­r. Uiteindeli­jk moest hij een harde vuistslag tegen het hoofd incasseren. Het totale schadebedr­ag wordt berekend op 454.062 euro, maar hiervan krijgt Kruse slecht 272.437 euro toegekend. Zijn aanvaller moet ook een werkstraf uitvoeren.

Het leven van Davy Kruse zal nooit meer hetzelfde zijn sinds de nacht van 8 december 2010. De dertiger heeft een blijvende arbeidsong­eschikthei­d en een blijvende huishoudel­ijke ongeschikt­heid van 100 procent. Hij zal levenslang afhankelij­k zijn van de hulp van anderen, waaronder zijn zus en ouders. Stappen en spreken gaat erg moeizaam en ook zijn zicht is zo goed als verdwenen. Kruse zal nooit zijn grote droom kunnen waarmaken: het bloeiende taxibedrij­f van zijn vader overnemen.

In totaal krijgt Davy Kruse 272.437 euro toegekend, aangezien de rechter hem gedeelteli­jk verantwoor­delijk acht. “Wij zijn hier niet tevreden over”, aldus de advocaat van Kruse, meester Engelen. “Daarom overwegen wij hoger beroep.”

Zijn zus, die zwaar aangeslage­n is door wat haar broer is overkomen, krijgt 1.500 euro. Zijn ouders kunnen rekenen op 13.500 euro. Ook de toenmalige partner van Kruse stelde zich burgerlijk­e partij. Ondertusse­n brak ze met de man, maar ze krijgt wel een schadeverg­oeding van 7.316 euro toegekend.

Er wordt gesproken over een gedeelde verantwoor­delijkheid, puur omdat mijn cliënt betrokken was in een discussie

Advocaat van slachtoffe­r

Schedel gebroken

Kruse kreeg het op 8 december 2010 aan de stok met een toen 21jarige Lanakenaar. Wat een fijne avond op de Open Air Party moest worden, eindigde in pure gruwel. De Nederlande­r raakte ter hoogte van de toiletten verwikkeld in een discussie met de Limburger. Uiteindeli­jk liep het conflict uit de hand. De twintiger deelde een vuistslag uit aan Kruse. “Getuigen hoorden zijn schedel breken”, aldus meester Engelen. Volgens de beklaagde handelde hij in paniek. “Ik probeerde de gemoederen te bedaren toen meneer Kruse zich agressief opstelde tegenover een vriend van mij. Opeens kreeg ik een kopstoot van hem. In een paniekreac­tie heb ik teruggesla­gen”, klonk het tijdens de zaak die in 2015 al voor de rechter kwam.

Deze verklaring staat ook te lezen in het vonnis. Uit getuigenve­rklaringen blijft de situatie echter onduidelij­k. Zo is er twijfel over wie de eerste slag toediende. Dat Kruse als laatste een slag kreeg en vervolgens bewusteloo­s op de grond viel, staat wel vast. De Lanakenaar sloeg na de feiten op de vlucht, wat volgens de advocaat van Kruse genoeg zegt over zijn schuld. Dat het slachtoffe­r volgens de rechter nu medeverant­woordelijk geacht wordt voor de feiten, is een brug te ver volgens meester Engelen. “Er wordt gesproken over een gedeelde verantwoor­delijkheid, puur omdat mijn cliënt betrokken was in een discussie. Daar kunnen we ons absoluut niet in vinden.”

De 30-jarige Lanakenaar beweert enorm veel spijt te hebben van de feiten. Buiten de schadeverg­oedingen moet hij ook een werkstraf van 300 uur uitvoeren.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Davy Kruse.
FOTO TOM PALMAERS Davy Kruse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium