Het Belang van Limburg

“Twee tot drie weken stromende regen nodig”

Exotische waterplant bedreigt Limburgse vijvers

- Dirk JACOBS

Heel wat vijvers in Limburg staan, diep in oktober, nog altijd kurkdroog. “We hebben minstens twee tot zelfs drie weken flinke regenval nodig om het grondwater aan te vullen”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt. Ook in Kiewit staat de kasteelvij­ver droog. Je kan zelfs te voet naar het eilandje wandelen. “Toch willen we vragen om dat niet te doen. We hebben steeds meer last van watercrasu­la, een exotische waterplant die alles overwoeker­t. En mensen die van de ene naar de andere vijver stappen, nemen zo sporen en zaadjes van die planten mee en besmetten andere vijvers.”

is dus geen goed idee om door de vijvers te lopen. “Toch gaan we geen verbodsbor­djes zetten”, zegt Ramaekers. “Dat zou in sommige gebieden compleet zinloos zijn omdat mensen er op veel plaatsen de vijvers in kunnen stappen. Om door te zakken in de bodem, is er eigenlijk geen echt gevaar. Daarvoor is het te droog nu. En dan ko- men we toch ook bij de goede kant van de zaak: het slib dat op de vijverbode­ms opgestapel­d ligt, droogt stilaan uit en vergaat. Dat is een meerwaarde wanneer straks de vijvers terug vol water geraken.”

Roosterbee­k

“In het kernvijver­gebied van De Wijers is er trouwens wel water in de vijvers. Dat komt uit de Roosterbee­k, maar ook daar is het debiet beperkt en wordt het min of meer aangestuur­d. Dat de vijvers leeg staan, gaat vooral in de winter grote problemen opleveren voor de beestjes die waterafhan­kelijk zijn om te overleven. Ook voor de in deze periode doortrekke­nde vogels op weg naar het zuiden, vormen de uitgedroog­de vijvers een serieus probleem. Zo hebben ze minder stopplaats­en en komen ze dus veel meer dan anders bij mekaar om op dezelfde locatie naar eten te zoeken. Daardoor moeten de vogels, hongeriger dan andere jaren, verder vliegen. En met een lege maag moeten werken, is nooit plezant. Om één en ander opgelost te krijHet

Ik vrees dat er pas in het voorjaar terug voldoende water in de vijvers zal staan

Jos RAMAEKERS

Natuurpunt gen moet het echt wekenlang blijven regenen. Eerlijk, ik vrees dat er pas in het voorjaar terug voldoende water in de vijvers zal staan. Al hoop ik als natuurlief­hebber natuurlijk dat het eerder zal lukken.”

 ?? Foto CAROLINE CARDINAELS ?? Ook in Kiewit staat de kasteelvij­ver droog.
Foto CAROLINE CARDINAELS Ook in Kiewit staat de kasteelvij­ver droog.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium