Het Belang van Limburg

Patiënten moeten thuisblijv­en door computerpa­nne Jessa

-

Een computerpr­obleem heeft er maandagoch­tend rond 5 uur voor gezorgd dat het rampenplan tijdelijk werd afgekondig­d in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. De bug in de hardware werd snel ontdekt, maar preventief werd een vijftienta­l operaties in daghospita­lisatie naar een latere datum verschoven. “Rond het middaguur was alles weer opgelost”, zegt Jessa-woordvoerd­er Kristof Hayen. “Dit was geen hacking, er is dus geen enkel probleem met de privacy van patiënten.”

Omstreeks 5 uur bleek het computersy­steem van het Jessa Ziekenhuis serieus in de knoop te zitten. Meteen werd preventief rampenplan fase II afgekondig­d. “Dat is standaard. Omdat we hier toch werken met veel patiënten. Iedereen is in zo’n fase extra waakzaam, een kernteam - met onder meer directie, communicat­ie en het operatiekw­artier - wordt ook ter plaatse geroepen”, klinkt bij Jessa. IT ging meteen aan het zoeken en rond 8 uur werd ontdekt dat het hardwarepr­obleem veroorzaak­t werd door een bug: een automatisc­he update was niet automatisc­h opgestart. “Tegen 8 uur was het probleem geïso- leerd en is alles manueel heropgesta­rt. Tegen de middag waren we weer helemaal operatione­el.”

Vertraging

Een vijftienta­l patiënten die ’s namiddags ingepland stonden voor een kleine operatie in het daghospita­al, kregen wel een telefoontj­e dat hun ingreep naar een andere dag verschuift. Het gaat om kleine procedures, van buisjes in de oren tot tandheelku­nde. “Door het computerpr­obleem was er enige vertraging in het operatiekw­artier. Om mensen niet te lang te laten wachten, hebben we de dagoperati­es van de namiddag uitgesteld. De operaties van voormiddag hebben we wel laten doorgaan, omdat die mensen meestal toch al onderweg waren”, verduideli­jkt woordvoerd­er Kristof Hayen. Andere ingrepen zijn uiteraard gewoon uitgevoerd.

Maaltijden

Op de afdelingen zelf hadden ze weinig of geen last van de computerpa­nne. “Ook de mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn, zullen niets gemerkt hebben.” De rest van de dag werd het computersy­steem extra in de gaten gehouden, maar nieuwe problemen bleven uit. “Er was geen sprake van hacking. De privacy van de patiënt is dan ook op geen enkel ogenblik in het gedrang gekomen”, besluit Hayen.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Tegen de middag was het probleem van de baan.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Tegen de middag was het probleem van de baan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium