Het Belang van Limburg

“Folklore dreigt te verdwijnen”

Sint-Hubertus vreest einde van slipjachte­n

- Chris NELIS

De Sint-Hubertusve­reniging van Zutendaal vreest dat de folklore rond de slipjacht gedoemd is te verdwijnen. Honden mogen immers niet meer loslopen in het bos tijdens de jacht en lokale overheden zijn steeds minder geneigd om paarden in de bossen toe te laten.

In Zutendaal wil het bestuur wel een oogje dichtknijp­en als het op een slipjacht aankomt. De Sint-Hubertusve­reniging trekt jaarlijks een massa toeschouwe­rs en dat soort toerisme neemt de gemeente in dank aan. Maar zelfs in een gemeente waar de vereniging wel nog op enige bijstand kan rekenen, ziet de toekomst er eerder somber uit. “In Zutendaal zullen het de Amerikaans­e militairen het toezicht krijgen”, zegt Guy Lemmens, erevoorzit­ter van de Sint-Hubertusve­reniging. “We merken dat we steeds minder ruimte krijgen en het wordt vooral heel moeilijk om voldoende bosrijke gebieden aan elkaar te rijgen om deze vorm van jachtfolkl­ore in ere te houden. Neen, het gaat echt niet om de traditione­le jachten van weleer. Wel om de gebruiken errond. En daar doe je toch geen kip kwaad mee.”

Aaneenrijg­en

Eén van de redenen waarom slipjachte­n amper nog worden toegelaten, is dat de meute honden die de drijvers begeleidt. volgens de regels aan de leiband moet. “Het kleinste kind ziet dat dit onmogelijk is”, gaat Lemmens verder. “Maar er zijn ook meer en meer lokale besturen die liever geen paarden in hun bossen zien lopen. Ik heb zelf verscheide­ne jachtgebie­den. We kunnen samen met eigenaars van bossen en boeren die een landbouwte­rrein hebben,trachten om die samen te voegen zodat we toch nog een klein gebied hebben waar we ons ding kunnen doen. Maar als er maar één perceel tussen ligt waarvan een overheid zegt dat het niet kan, is alle moeite tevergeefs. Ik zie het echt wel somber in voor onze sport. Ze zijn ons aan het fnuiken, net als de folklore die daarbij komt kijken.”

Uithangbor­d

Burgemeest­er Ann Schrijvers (Nieuw ZVP) weet dat de route van de slipjacht afgelopen weekend omgelegd moest worden omdat ANB geen goedkeurin­g gaf om door een stukje bos in Maasmechel­en te galopperen. “Dit valt buiten onze bevoegdhei­d”, zegt Schrijvers. “Maar we betreuren het wel dat het moeilijker en moeilijker wordt voor die vereniging­en. En ook voor ons als Zutendaal. De slipjacht is een uithangbor­d van de gemeente. Daar komt jaarlijks heel wat volk op af. Wat ons betreft mag die slipjacht blijven en we zullen de mensen die het organisere­n, ook blijven steunen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De honden die bij de slipjacht horen, zouden volgens de regels aan de leiband moeten. “Het kleinste kind ziet dat dat onmogelijk is”, klinkt het bij Sint-Hubertus.
FOTO TOM PALMAERS De honden die bij de slipjacht horen, zouden volgens de regels aan de leiband moeten. “Het kleinste kind ziet dat dat onmogelijk is”, klinkt het bij Sint-Hubertus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium