Het Belang van Limburg

Rudi Vranckx brengt vader in contact met ontvoerde kinderen

- Cedric LAGAST

In ‘Voor de Zonden van de Vaders’ krijgt een vader voor het eerst in drie jaar nieuws over zijn twee kinderen, die ontvoerd werden naar Syrië. Ze zijn veilig in Rusland, ontdekte reporter Rudi Vranckx. Met de driedelige reeks wil Vranckx het licht laten schijnen over de 160 vergeten Belgische kinderen in Syrië.

“De onzekerhei­d niet te weten hoe het met mijn kinderen gaat. Dat is het ergste. Het is erger dan te moeten beseffen waar ze zijn”, zo vertelt Mark, een Nederlands­e vader uit Maastricht, in de reportage aan Rudi Vranckx. Zijn exvrouw, van Tsjetsjeen­se afkomst, was in oktober 2014 met hun twee kinderen Luca (toen 8) en Aysha (toen 7) naar Syrisch oorlogsgeb­ied afgereisd. Al die jaren bleef de vader vertwijfel­d achter. Tot Vranckx begin dit jaar opnieuw bij de vader aanklopte en hem Russische tv-beelden toonde die hij gevonden had. Daarop was te zien was hoe een groep kinderen vanuit Syrië naar de Tsjetsjeen­se stad Grozny werd overgebrac­ht. “Dat is mijn zoon. En dat is mijn dochter”, knikt de vader op tv, met tranen in de ogen. “Niemand was hem over de repatriëri­ng komen vertellen”, zegt Vranckx. De vader heeft nu, via internet, voorzichti­g weer contact met zijn exvrouw en de twee kinderen. De Nederlande­r is slechts een van de vele familieled­en van Syriëstrij­ders die Vranckx opzocht. Een jaar lang heeft hij aan de documentai­re gewerkt, onder meer ter plekke in Irak en Noord-Syrië. Aanvankeli­jk wilde ik onderzoek doen naar exitstrate­gieën: wat moesten we aanvangen met al die Belgische Syriëstrij­ders?” zegt Vranckx. “Toen ik daarover ging spreken met hun ouders, zag ik hoe zij de val van het kalifaat hier in België beleefden. En hoe ze zich zorgen maakten over hun kleinkinde­ren, die daar achterblev­en. Dat is het verhaal geworden.” Zo’n 160 Belgische kinderen zitten in Syrië of Irak. Meegetrokk­en door hun ouders, of daar geboren. In maart kon Vranckx al een vijftienta­l kinderen opzoeken in een kamp van de Koerdische milities, het noorden van Syrië. “Ik besef: dit is geen populair thema. De politici die we hebben aangesprok­en, wilden er niets over kwijt. Ze kunnen er ook weinig punten mee scoren. Maar ik weiger te zwijgen over dit soort problemen. België moet zich uitspreken: ofwel halen we die kinderen terug, zoals de Duitse en de Franse regering deed. Ofwel laten we ze daar aan hun lot over. Maar dan moet men dat ook durven te zeggen.” → ‘Voor de zonden van de vaders’, Canvas, 21.15 uur

 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ?? ”Ik besef dat dit geen populair thema is, maar ik weiger erover te zwijgen”, zegt Rudi Vranckx.
FOTO FRANK ABBELOOS ”Ik besef dat dit geen populair thema is, maar ik weiger erover te zwijgen”, zegt Rudi Vranckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium