Het Belang van Limburg

Boris vervangen door lookalike Swami Bami

Werd het de slang, vis, fret, papegaai of auteur Joost Vandecaste­ele? Niks van dat alles. Naast Wim Helsen pronkte gisteravon­d in ‘Winteruur’ opnieuw een golden retriever. “Eentje die als twee druppels water op wijlen Boris lijkt”, aldus de gastheer.

- Tom VETS

Mochten we niet geweten hebben dat Boris was gestorven, hadden we misschien zelfs het verschil niet opgemerkt. “Alleen is deze hond ietsje groter”, vertelt Wim Helsen. “Het was niet meteen duidelijk dat we opnieuw een hond zouden kiezen. Alle opties hebben op tafel gelegen. Ook andere soorten honden. Maar een grote hond komt mooi uit in beeld. Een golden retriever is perfect omdat z’n stille en rustige, maar toch levendige aanwezighe­id ideaal is. We deden zelfs een testopname met een wezel. Zo’n dier is zo actief dat ze de aandacht voor het gesprek afleiden. Bovendien zie je kleine dieren amper op het beeldscher­m.” Dat Boris vorige lente plots overleed, kwam voor Wim niet als een verrassing. “Die hond was veertien jaar, dat is voor zo’n dier al heel oud. Aangezien de opnames net achter de rug waren, waren we niet in paniek. We wisten dat dit op een dag kon gebeuren.”

Slang

Om de komst van een nieuwe sidekick aan te kondigen, werden er enkele filmpjes gemaakt van Helsen met allerhande dieren. “Waardoor ik de eerste keer in mijn leven een fret in mijn handen had. Dat was een plezant diertje, dat constant zijn hoofd door alle gaten en kieren stak. We konden goed met elkaar opschieten. Die papegaai was ook geen probleem. Maar die slang? Euh… dat was een ander paar mouwen. Toen was ik er toch niet zo gerust in. Je moet weten dat de eigenaars van die beestjes mee naar de studio kwamen. Die man van de slang gedroeg zich echter op dusdanige manier, dat ik die slang almaar minder vertrouwde. Hij leek soms zelf bang van de slang te zijn. Voor de opname leende ik ook zijn handschoen­en die hij droeg als hij de slang moest vastpakken. Er leek dus bijtgevaar. In het filmpje zie je zweetdrupp­els op mijn hoofd, maar dat was er met een verstuiver opgespoten.” (lacht) Nieuwe gasten dit seizoen? Onder meer Fatma Taspinar, Tsar B, Luc Appermont, Theo Maassen en Sven Nys. “We deden al een opname met Paula Semer, een van de leading ladies uit de beginperio­de van de openbare omroep. Ze is al in de negentig, maar het was bijzonder aangenaam. Later in het seizoen komt Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois langs. De meeste mensen kiezen een tekst uit een boek, maar soms is het ook een berichtje uit een smartphone of een platenhoes.” Hoewel de teksten soms kort zijn, is het volgens Wim Helsen geen probleem om er tien minuten over te babbelen. “De gasten hebben telkens bewust die tekst uitgekozen en op voorhand nagedacht wat ze erover willen zeggen. Daarnaast moet het ook geen tien minuten lang getater zijn. Er mag al eens een kleine stilte vallen. Dat zegt ook iets.”

Fans

‘Winteruur’ gaat al zijn vierde seizoen in. Voor een kort programmaa­tje op de late avond bij Canvas weet Wim Helsen lang stand te houden. “We hebben een vaste schare fans opgebouwd. Daarnaast heeft ‘Winteruur’ gewoon bestaansre­cht. Ik zou niet weten waar je een gelijkaard­ig programma over teksten kan vinden. Het is voor mij ook elke keer interessan­t omdat de gasten mee het gesprek sturen. Zo krijg je een ander gesprek dan als je alles op voorhand zou afspreken.”

→ ‘Winteruur’, Canvas, 23 uur

 ?? Foto VRT ?? Wim Helsen met Swami Bami: “Een golden retriever is de perfecte sidekick vanwege z’n stille en rustige, maar toch levendige aanwezighe­id.”
Foto VRT Wim Helsen met Swami Bami: “Een golden retriever is de perfecte sidekick vanwege z’n stille en rustige, maar toch levendige aanwezighe­id.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium