Het Belang van Limburg

“Kwaliteit genoeg voor play-off 1”

JORGE TEXEIRA EN CO NESTELEN ZICH BIJ WINST MINSTENS VOOR EEN DAG IN DE TOP ZES

- Pieter VANLOMMEL

Als er één naam is die blindeling­s op het wedstrijdb­lad van SintTruide­n ingevuld kan worden, dan is het die van Jorge Teixeira. De ervaren Portugees miste dit seizoen enkel de competitie­wedstrijd tegen Waasland-Beveren door een kuitblessu­re. Voor het overige speelde hij alle matchen en dat op dezelfde manier: vastberade­n, geconcentr­eerd en doortasten­d. Zoals het een defensiele­ider betaamt. “Ik voel me een completere speler dan vorig seizoen”, aldus de 32-jarige centrale verdediger.

Jorge Teixeira voelt zich goed in zijn vel in Sint-Truiden, zoveel is zeker. Als hij in het spelershom­e aanschuift voor ons interview, roept hij toevallige voorbijgan­ger en materiaalm­eester Valère Stevens toe: ‘Garçon, breng mij eens een koffie!’. Die trakteert hem vervolgens op een stevige por in de ribben. Lachen, gieren, brullen! Maar als de partij tegen Club Brugge ter sprake komt, maakt de glimlach plaats voor een serieuze blik. De wedstrijd tegen de landskampi­oen had voor de Kanaries meer dan een punt kunnen en misschien moeten opleveren. Dat ligt nog altijd zwaar op de maag bij ‘Tex’ en co. “Met onze hoge pressing had Club het moeilijk. We overklaste­n hen en hadden verdorie veel meer verdiend dan dat puntje.”

Er was een tijd waarin STVV tevreden zou zijn met een punt tegen Club Brugge.

Jorge Teixeira: “Dit team is ambitieus. We willen allemaal iets bereiken en hogerop gaan. We zijn in ieder geval al goed begonnen en op de goede weg. De eerste bouwstenen zijn gelegd.”

Nochtans was er deze zomer twijfel ontstaan of je wel op Stayen zou blijven…

“(knikt) Er is toen veel speculatie geweest. Er was ook wat interesse van andere clubs. Weet je, ik wilde op dat moment vooral een ambitieus signaal krijgen van de club. Ik wil play-off 1 spelen, niet tegen de degradatie vechten. Een goed gesprek met het bestuur en de coach heeft voor verhelderi­ng gezorgd. We wilden duidelijk hetzelfde.”

Vorig seizoen greep STVV nipt naast play-off 1. Zijn jullie nu uit op revanche?

“Zo zou ik het niet noemen. Ik denk dat we toen vooral nog wat ervaring misten. Dit seizoen moet het wel lukken. Kwaliteit is er genoeg, het is vooral een kwestie van mentalitei­t. Als iedereen zijn job doet, is het mogelijk.”

Merk je veel verschil met de ploeg van vorig jaar?

“We hebben nu vooral meer opties. Alle spelers in onze kern hebben de kwaliteite­n om in de basis te staan. Er is meer concurrent­ie en dat komt het niveau ten goede.”

Voor Sascha Kotysch draait die concurrent­ie minder goed uit. Jouw maatje met wie je vorig seizoen een ijzersterk duo vormde, haalt tegenwoord­ig niet eens de selectie.

“Sascha maakt een moeilijke periode door. Hij doet zijn best op training en stelt zich op als een modelprof, maar we zijn met vier à vijf verdediger­s voor drie posities. Daar is hij nu de dupe van. Maar we kennen zijn waarde voor het team. Sascha moet geduldig blijven en de situatie accepteren.”

Met Tomiyasu kreeg je wel een andere topper naast je.

“(knikt) ‘Tommy’ is een harde werker en hij is heel leergierig. Hij lijkt elke dag nog wat beter te worden. Op z’n negentiend­e voetbalt hij al met heel veel vertrouwen omdat hij elke week kan spelen.”

Ook jij bent niet uit de basiself weg te denken. Voel je veel vertrouwen van de coach?

“Ja, het klikt tussen ons. De coach wil voetballen. Hij hamert erop om van achteruit op te bouwen en hoog te pressen. Ik hou van die aanpak. Tactisch is hij erg onderlegd. Op dat vlak zijn we er zeker op vooruit gegaan. Ik overleg veel met hem over tactiek en probeer zijn verlengstu­k te zijn op het veld.”

Haal je dankzij jouw ervaring nu ook zo’n hoog niveau?

“Dat denk ik wel. Vroeger deed ik niets liever dan fysieke duels uitvechten. Nu voel ik me fysiek ook goed, maar ik ben slimmer geworden. Ik anticipeer meer en probeer meer zaken op te lossen met goed positiespe­l. Ik denk dat ik een completere speler geworden ben ten opzichte van vorig seizoen.”

Wat verwacht je van de verplaatsi­ng naar Charleroi?

“Charleroi uit is altijd lastig. We zullen allemaal top moeten zijn om er iets te rapen. Met Perbet hebben ze een echte killer in de ploeg en die andere spits (Niane, nvdr.) is heel snel. We zullen genoeg werk krijgen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium