Het Belang van Limburg

De bekendste wc-madam van Hasselt stopt ermee

-

Marcelline Hermans (74) heeft net haar laatste dag als wc-madam erop zitten. Nu de Jeneverfee­sten achter de rug zijn, hangt ze poetsdoek- en borstel na 34 jaar definitief aan de wilgen. Iedereen die in en rond Hasselt een stapje in de wereld zette, kent haar wel. Voor de één was ze een strenge ‘madam’ die altijd de puntjes op de ‘i’ zette en voor anderen een klaag- en zaagpaal waar ze hun kommer, kwel en vreugde aan kwijtraakt­en.

“Het begon allemaal in de Grenslandh­allen. Ik werkte in de Ford-fabriek in Genk en na de uren en in de weekends verzorgde ik de wc’s. Het waren toen harde tijden van laat thuiskomen en vroeg opstaan.” Later volgde het Cultuurcen­trum, de Muziekodro­om en Villa Basta. De stad Hasselt hing ook nog eens regelmatig aan de telefoon om de toiletten op de Paardenmar­kt in Kuringen, het carnaval, de Jeneverfee­sten en Hasselt Ziiingt netjes te houden. “En dat was meestal hard nodig”, lacht Marcelline.

De laatste jaren hielp haar man Ivan mee. “Hij zorgde ook dat alles netjes bleef want uiteindeli­jk is een schoon toilet toch een visitekaar­tje”, vertelt Marcelline. Aan verhalen heeft Marcelline geen gebrek. Zo herinnert ze zich nog een meisje dat wenend met de hand op de mond naar haar toekwam. “Bleek dat ze even voordien een tongpierci­ng had laten zetten. Ik heb haar toen gezegd dat ze daar dan ook maar de gevolgen moest dragen en niet moest klagen over pijn.”

Nu gaan Marcelline en Ivan genieten van hun pensioen en hun kinderen en kleinkinde­ren.

 ??  ??
 ??  ?? Duizenden jongeren passeerden bij Marcelline.
Duizenden jongeren passeerden bij Marcelline.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium