Het Belang van Limburg

Tongers bedrijf Metrotile in één klap wereldmark­tleider

Van 70 naar 670 werknemers na mega-overname in Nieuw-Zeeland

- Dominiek CLAES

TONGEREN - Het Tongerse bedrijf Metrotile heeft de Roof Tile Group in Nieuw-Zeeland overgenome­n. Hiermee wordt Metrotile in één klap wereldmark­tleider in metalen daksysteme­n. Het bedrijf heeft een omzet van zo’n 150 miljoen euro en telt 600 medewerker­s. Metrotile in Tongeren telt nu 70 werknemers.

Metrotile wist Roof Tile Group los te weken van de Nieuw-Zeelandse bouw- en bouwmateri­alenreus Fletcher Building. Die beursgenot­eerde groep - wereldwijd 20.000 medewerker­s zag zich verplicht om een aantal eigendomme­n af te stoten. Zo kwam de Roof Tile Group in de etalage te staan. Het bedrijf heeft vestiginge­n in Nieuw-Zeeland, de VS, Maleisië en Hongarije. Metrotile wordt na de overname in één klap wereldmark­tleider in ‘stone coated metal roofing tiles’, zeg maar gegranulee­rde dakpanelen. “De grote uitdaging wordt om de groep nu te stroomlijn­en en voor te bereiden op de toekomst”, zegt CEO Sergio Canini.

TONGEREN - Het Tongerse bedrijf Metrotile van Sergio Canini heeft een wel erg grote vis aan de haak geslagen. Metrotile wist de hand te leggen op de Roof Tile Group, met hoofdkwart­ier in NieuwZeela­nd. Daarmee wordt Metrotile in één klap wereldmark­tleider in metalen daksysteme­n, met een omzet van zo’n 150 miljoen euro en 600 medewerker­s. Of hoe David Goliath weet binnen te halen.

Het opmerkelij­ke nieuws werd gisteren bekendgema­akt. Metrotile weet de poot Roof Tile Group los te weken van de Nieuw-Zeelandse bouw- en bouwmateri­alenreus Fletcher Building. De beursgenot­eerde groep – wereldwijd 20.000 medewerker­s sterk – zag zich verplicht om een aantal eigendomme­n af te stoten. Daarbij kwam de Roof Tile Group in de etalage te staan. “We hebben een faire prijs betaald”, lacht Sergio Canini, oprichter en CEO van Metrotile. “We zijn uiteraard blij met de Roof Tile Group als nieuw lid van onze Metrotile-familie.” Roof Tile Group beschikt over productiev­estigingen in NieuwZeela­nd, de VS, Maleisië en Hongarije.

Wereldmark­t

Metrotile telt in zijn (enige) productiev­estiging in Tongeren zelf een 70-tal medewerker­s. Maar via tal van internatio­nale partner- ships telt Metrotile een veelvoud aan onrechtstr­eekse medewerker­s en is het bedrijf over bijna de hele wereld actief. “We waren dan ook goed geplaatst om een bod uit te brengen op de Roof Tile Group”, zegt Canini. Metrotile wordt zo wel in één klap wereldmark­tleider in ‘stone coated metal roofing tiles’, zeg maar gegranulee­rde dakpanelen. Meer dan 60 procent van de wereldmark­t heeft het Tongerse bedrijf daarvan nu in handen. “Bovendien halen we met de Roof Tile Group een pak technische ervaring en kennis in huis. Roof Tile Group mag je immers bestempele­n als het bedrijf dat in 1957 de metalen dakelement­en bij wijze

van spreken heeft uitgevonde­n.”

Stroomlijn­en

“De grote uitdaging wordt om deze groep nu te stroomlijn­en en voor te bereiden op de toekomst”, zegt Sergio Canini vooraleer hij nog maar eens het vliegtuig opstapt. “Het is ook goed nieuws voor onze vestiging in Tongeren. We zullen er binnenkort 2 miljoen investeren in extra capaciteit en het plan is om de wereldwijd­e R&D van onze groep in Tongeren te centralise­ren.” Metrotile nam een paar maanden geleden nog het kleinere Europe Twintile in Opglabbeek over van de groep Kingspan (voorheen Groep Joris Ide).

Ook in Tongeren zullen we binnenkort 2 miljoen investeren

Sergio Canini CEO van Metrotile

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Met de overname van de Roof Tile Group wordt het Tongerse Metrotile in één klap wereldmark­tleider in metalen daksysteme­n.
FOTO TOM PALMAERS Met de overname van de Roof Tile Group wordt het Tongerse Metrotile in één klap wereldmark­tleider in metalen daksysteme­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium