Het Belang van Limburg

Achterdoch­t

- Door Liliana Casagrande

De herfstvaka­ntie zit er bijna op en het is wachten op een nieuw godsdienst­relletje waar we dit weekend over kunnen doorpraten. Want die vallen in deze donkere tijd van het jaar vanzelf uit de lucht. Allerheili­gen, Sinterklaa­s, Zwarte Piet en Kerstmis, met al deze dagen en feesten kan je de verschille­n in de samenlevin­g nog eens goed in de verf zetten. Het laatste “religieuze” dispuutje dat nu toch al een week meegaat, is dat van de kerstmarkt in Brugge. Die is een wintermark­t geworden. Zo ver is het al gekomen, was de teneur van de politieke aanklacht. Tot bleek dat die kerst omgedoopt was tot winter om commerciël­e redenen. Winter duurt langer dan kerst. Waar zijn die moslims die hierom gevraagd hebben, vroeg een gelovige islamiet én een kerstfan zich af in een opiniestuk op de vrt-website. Hij kende er geen en hij legde uit dat ook in moslimland­en kerst in de mode is.

In Genk weten ze alles van dit soort kruisbestu­ivingen, want het “samenlevin­gsmodel” was er zelfs de inzet van de verkiezing­en. Maar ook daar groeit de kloof, zo bleek toen onze journalist­en er de afgelopen weken op allerlei religieuze deuren klopten. Vroeger kreeg je er thee én antwoorden. Nu krijg je nog wel thee, maar geen antwoorden. Wel reacties als “heb je toestemmin­g van Brussel?” Of nog erger: ze negeren onze vragen. Wanneer die achterdoch­t precies is ontstaan, is moeilijk te zeggen. Net zoals niemand precies weet sinds wanneer er in Genk ook kleine meisjes met een hoofddoek rondlopen. Misschien waren ze er vroeger ook, maar vielen ze niet op. Ofwel bonden ze dat sjaaltje alleen binnenskam­ers om. Uitleg kunnen we niet geven, want de vereniging­en waar ze bij zijn aangeslote­n, praten niet met de pers.

Nochtans zijn vereniging­en en moskeeën belangrijk­e aanspreekp­unten. Dat weet CD&V ook, want ze hebben twee – al dan niet voormalige - moskeevoor­zitters op hun lijst gezet. En die hebben uiteraard aan hun achterban gevraagd om volop burgemeest­er Dries te steunen. Vandaar ook zijn fenomenale persoonlij­ke uitslag. Ook de voorzitter­s zijn trouwens alle twee verkozen. In theorie mag er ‘in’ de erkende moskeeën niet aan politiek worden gedaan, want anders dreigt Vlaams minister Homans weer met het intrekken van vergunning­en. Maar in de cirkels daar rond is alles mogelijk. In elk geval zal het van dit soort politici afhangen of de achterdoch­t verdwijnt. Ze weten dus wat doen de komende jaren. Maar het wordt intussen hoog tijd dat mensen zelf durven zeggen wat ze denken, zonder enige toestemmin­g van wie dan ook. Beschaafd van mening verschille­n kan. Van alleen maar met gelijkgezi­nden praten, wordt niemand slimmer.

Maar het wordt intussen ook hoog tijd dat mensen zelf durven zeggen wat ze denken, zonder ook maar enige toestemmin­g van wie dan ook. Beschaafd van mening verschille­n kan REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium