Het Belang van Limburg

“We kunnen nooit garanderen dat het centrum drugsvrij is”

- Liliana CASAGRANDE

LANAKEN - “De muren rond de psychiatri­e zijn gesloopt”, zegt John Vanacker, directeur van OPZC Rekem. “Maar dat betekent dat je in een psychiatri­sch centrum ook alle problemen hebt, die de maatschapp­ij heeft. Dus ook drugs. We pakken dit aan, we werken hiervoor samen met politie en parket.”

“Vorige week is er nog een drugsdeale­r gevat, wellicht een ex-patiënt. Maar we kunnen nooit garanderen dat ons zorgcentru­m drugsvrij zal zijn. Ook niet in de gesloten afdelingen. Het gebeurt ook dat er vanuit de open afdelingen drugs over de muur gegooid worden naar de gesloten afdelingen.”

Tennisball­en

Een algemene regel voor het buitenzett­en van wie drugs heeft gebruikt, hanteert Rekem niet. Dat wordt geval per geval bekeken. “Bij een gedwongen opname is dat anders dan als iemand vrijwillig binnenkomt”, zegt Jozef De Bie, hoofdarts van OPZC Rekem. “Bij een gedwongen opname zijn we aan afspraken gebonden en laten we niet zomaar iemand naar huis gaan.” Vaak gaat een gedwongen opname over in een vrijwillig­e en mensen verhuizen ook van de gesloten naar de open afdelingen. “We hebben geen aparte afdeling voor illegale drugs, we hebben wel patienten met een psychose die ook verslaafd zijn. Dan is het belangrijk dat ze andere patiënten niet in de verleiding brengen om drugs te gebruiken.” Die drugs worden op alle mogelijke manieren het centrum binnengesm­okkeld. “We hebben al van alles gezien: drugs verstopt in tennisball­en of in valse plafonds. De dealers zijn niet alleen mensen van buitenaf, maar ook ex-patiënten of patienten laten zich overhalen om te dealen. Uiteraard is dit afschuweli­jk, we begrijpen heel goed dat families hopen dat ze bij ons van de drugs af geraken en dat ze wanhopig worden als blijkt dat dit niet lukt. Maar we kunnen nooit 100 procent veiligheid garanderen.”

Jozef De Bie “Er zijn wel een paar instelling­en zoals Beernem waar ze 6 of 8 plaatsen hebben die wel clean zijn. We werken er ook mee samen. Maar dan zit je met een regime dat lijkt op dat van een gevangenis, fouillerin­gen inbegrepen. Is dat dan goede zorg? Mensen moeten ook leren met die verleiding­en om te gaan.”

 ?? FOTO HBVL ?? John Vanacker, directeur van OPZC Rekem.
FOTO HBVL John Vanacker, directeur van OPZC Rekem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium