Het Belang van Limburg

“Ruim 400 medicijnen zijn tijdelijk niet verkrijgba­ar”

Apothekers trekken aan de alarmbel

- Aylin KOKSAL

HASSELT - De Algemene Pharmaceut­ische Bond (APB) luidt de alarmbel want momenteel zijn ruim 400 medicijnen niet leverbaar. “We kunnen mensen niet meer voorthelpe­n”, zegt woordvoerd­er Lieven Zwaenepoel Het gaat om belangrijk­e geneesmidd­elen zoals medicatie tegen astma en epilepsie, maar ook vaccins en pijnstille­rs voor patiënten met chronische pijn. “De problemen zijn niet specifiek in Limburg voelbaar, maar in het hele land.”

“De lijst wordt alsmaar langer, vandaag waren er zelfs 413 geneesmidd­elen niet beschikbaa­r”, aldus nog de woordvoerd­er. Het tekort heeft enerzijds te maken met grondstoff­en. Die zijn er niet voldoende waardoor niet alle medicijnen gemaakt kunnen worden. Anderzijds worden ook veel medicijnen geëxportee­rd, waardoor er niet genoeg geneesmidd­elen overblijve­n in ons land. Ook een factor is de zogenaamde contingent­ering. Dat is een situatie waarbij er wel degelijk een voorraad medicijnen beschikbaa­r is, maar de levering ervan blijft achter. Zo wil men voorkomen dat ons land middelen zou exporteren om ze elders duurder te verkopen.

Niet specifiek in Limburg

“De problemen zijn niet specifiek in Limburg voelbaar, maar in het hele land. Het is een algemeen tekort dat verschille­nde zieke doelgroepe­n treft”, vertelt Lieven Zwaenepoel. Het Federaal agentschap voor geneesmidd­elen en gezondheid­sproducten (FAGG) en het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block zeggen dat er voldoende alternatie­ven zijn om de patiënten te behandelen. Maar die alternatie­ven zijn volgens Zwaenepoel niet altijd even ideaal. “We hebben bijvoorbee­ld een alternatie­f voor Antabuse, een geneesmidd­el voor alcoholism­e, maar dat alternatie­f is niet hetzelfde. Maar zowel Antabuse als het alternatie­f zijn niet meer beschikbaa­r.” Daarnaast is er ook een tekort aan vaccins voor hepatitis A en B en de griep. “De productie van die vaccins duurt tot zes maanden, en ze worden ook niet in grote voorraden gemaakt”, vertelt Zwaenepoel. Ook pijnstille­rs als Valtran, dat bedoeld is voor patiënten met chronische pijn, worden steeds in kleine flesjes verkocht. “Die raken dan weer snel op. Grotere flesjes worden nog altijd niet geproducee­rd.”

“Beperkt tekort”

Het kabinet van De Block wijst erop dat verschille­nde landen geconfront­eerd worden met onbeschikb­are geneesmidd­elen. “We hebben de situatie bij ons duidelijk in kaart laten brengen en daaruit blijkt dat het probleem in België beperkt is”, klinkt het. “Als een bepaald geneesmidd­el ontbreekt, is er ook zo goed als altijd een alternatie­f voorhanden met dezelfde werking. De essentie is natuurlijk dat patiënten steeds de geneesmidd­elen kunnen krijgen die ze nodig hebben.”

Altijd een alternatie­f

De waarschuwi­ng van donderdag vindt het FAGG “een beetje jammer, want die kan ongerusthe­id bij de bevolking teweegbren­gen”, zegt woordvoers­ter Ann Eeckhout. “Het is een realiteit dat er veel geneesmidd­elen niet beschikbaa­r zijn, maar vaak gaat het over één bepaald type. We communicer­en ook veel meer en zijn er veel transparan­ter over. Er is ook een lijst consulteer­baar op onze website.”

Ook het FAGG stelt dat als er een geneesmidd­el niet beschikbaa­r is, er voldoende alternatie­ve geneesmidd­elen voorhanden zijn om de patiënten adequaat te behandelen. “Ook daar communicer­en we over op de website”, aldus de woordvoers­ter. Volgens het agentschap en het kabinet van de minister is het heel zeldzaam dat in ons land een patiënt niet kan worden geholpen met de medicijnen die hij of zij nodig heeft. Ook dan zijn er alternatie­ve pistes, zoals geneesmidd­elen invoeren uit het buitenland. “Een eventuele meerkost daarvoor zal steeds voor rekening zijn van de verantwoor­delijke van de onbeschikb­aarheid”, aldus het kabinet van De Block. Het gaat om bijvoorbee­ld de farmaceuti­sche firma of de distribute­ur. “Patiënten zullen hier nooit extra voor betalen”, klinkt het nog.

Sinds 2013 is er bovendien een werkgroep binnen het FAGG die de onbeschikb­aarheid van geneesmidd­elen opvolgt. Daarvoor wordt samengewer­kt met alle betrokkene­n in de keten.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Belangrijk­e geneesmidd­elen zoals medicatie tegen astma en epilepsie, maar ook vaccins en pijnstille­rs voor patiënten met chronische pijn, zijn voorlopig niet meet te verkrijgen in de apotheek..
FOTO PHOTO NEWS Belangrijk­e geneesmidd­elen zoals medicatie tegen astma en epilepsie, maar ook vaccins en pijnstille­rs voor patiënten met chronische pijn, zijn voorlopig niet meet te verkrijgen in de apotheek..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium