Het Belang van Limburg

“Hoteleigen­aar liet ons op straat staan”

Reisorgani­sator failliet, Genks koppel mag hotel niet in

- Mark VAN LUYK

PRAAG - Melissa Justiniano (26) en haar man Wim Polus (26) uit Genk kregen een onaangenam­e verrassing te verwerken toen ze woensdagna­cht midden in de nacht aankwamen bij hun hotel in Praag. “De eigenaar wilde er ons niet inlaten omdat de organisati­e waar we de citytrip geboekt hadden, failliet was gegaan en de rekeningen niet had betaald.”

Het had een romantisch­e citytrip moet worden in de prachtige Tsjechisch­e stad Praag, maar dat liep even anders voor Melissa en Justiniano, een koppel uit Genk. “Eerder deze week werd onze vlucht met Ryanair geannuleer­d, maar die werd nog omgezet naar Eurowings”, vertelt Melissa vanuit Praag. “We hadden een vlucht om 3 uur ‘ s nachts. We kwamen dus doodvermoe­id aan in de Tsjechisch­e hoofdstad en we hadden gehoopt dat we meteen wat konden rusten op onze hotelkamer, maar dat viel hard tegen.” De hoteleigen­aar van Alveo Suites, een hotel in het centrum van Praag, vertelde dat de Nederlands­e reisorgani­satie Travelbird failliet was gegaan en dat ze de rekeningen niet hadden betaald. Het koppel mocht het hotel niet binnen voordat ze opnieuw een bedrag zouden betalen. “We hadden al 130 euro betaald aan Travelbird en die man vroeg nog eens het driedubbel­e aan ons voor we de kamer mochten betreden. Hij probeerde gewoon misbruik van de situatie te maken want alle hotels in Praag zaten vol.” Travelbird had woensdagav­ond een bericht op de website ge- plaatst dat het de verkoop van reizen onmiddelli­jk zou stopzetten en beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs zou vragen. Niet alleen in Praag, maar op verschille­nde bestemming­en mochten toeristen hun hotel niet in.

We hadden al 130 euro betaald aan Travelbird en de hoteleigen­aar vroeg nog eens het driedubbel­e aan ons voor we de kamer mochten betreden

Melissa Justiniano

Bellen en discussiër­en

Melissa probeerde de reisorgani­satie te bereiken, maar na drie uur kreeg ze nog altijd niemand aan de lijn. “We hebben het ook geprobeerd via de chat, maar die werd ook plots afgebroken. Uiteindeli­jk kwamen we er achter dat we contact moesten opnemen met de Nederlands­e Stichting Garantiefo­nds Reisgelden (SGR). Er werd ons gegarandee­rd dat die ons geld zouden terugbetal­en.” Uiteindeli­jk liet ook de hoteleigen­aar zijn factuur zakken naar 280 euro en betaalden Melissa en haar man de rekening. “We stonden al de hele dag op straat want de eigenaar wilde ons niet binnenlate­n. Het was toen al 21 uur ’s avonds. We waren al een hele dag in Praag en hadden nog niets anders gedaan dan bellen en discussiër­en. Omdat we maar drie dagen in de stad waren, hebben we besloten te betalen. We zijn uitgeput op ons bed gaan liggen want we waren al bijna 20 uur wakker. Gelukkig is het vandaag wel mooi weer zodat we nog een beetje kunnen genieten. Praag is gelukkig wel een mooie stad.” Travelbird is actief in Nederland en België. Alle klanten zijn volgens het bedrijf gedekt onder de voorwaarde­n van de garantiere­geling van de Nederlands­e Stichting Garantiefo­nds Reisgelden (SGR). Ook Belgische gedupeerde­n kunnen daar dus aankloppen. “We zullen geval per geval bestuderen”, belooft de Stichting. Wat er met de 310 werknemers van het bedrijf zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO HBVL ?? Melissa en Wim op de bekende Karelsbrug in Praag. Ondanks de problemen konden ze toch een beetje genieten van de Tsjechisch­e hoofdstad.
FOTO HBVL Melissa en Wim op de bekende Karelsbrug in Praag. Ondanks de problemen konden ze toch een beetje genieten van de Tsjechisch­e hoofdstad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium