Het Belang van Limburg

Akkoord bij Aviapartne­r na 960 geschrapte vluchten

-

BRUSSEL - Het personeel van Aviapartne­r heeft woensdag, na zes dagen van staken, het voorakkoor­d tussen bonden en directie goedgekeur­d. De vakbonden kloppen zich op de borst met het resultaat, al blijft de vraag hoe het noodlijden­de Aviapartne­r dat allemaal gaat betalen.

De vakbonden kregen grosso modo wat ze eisten, zo stellen ze zelf. Om de werklast te vermindere­n worden 27 tijdelijke contracten omgezet in vaste contracten, 32 werknemers krijgen contractui­tbreidinge­n en op de verschille­nde afdelingen komen meer dan 40 tijdelijke werknemers de ploegen versterken. Aviapartne­r investeert ook 3,2 miljoen euro in het vervangen van gebrekkig materiaal. Tegen eind maart 2019 krijgen alle werknemers op de luchthaven­s van Oostende, Luik en Zaventem een premie van 250 euro. En tot slot wordt de werking van de personeels­dienst doorgelich­t en krijgt de dienst versterkin­g. De bonden maken zich sterk dat de directie de afspraken dit keer wel zal nakomen.

Schuldenbe­rg

Hoeveel de toegevinge­n Aviapartne­r zullen kosten, nog afgezien van eventuele schadeclai­ms, is niet bekend. En het is nog maar de vraag hoe dat alles te rijmen valt met de belabberde financiële situatie waarin het bedrijf zich bevindt. De bagageafha­ndelaar schrijft in Zaventem al jaren rode cijfers en zit intussen op een schuldenbe­rg van 49 miljoen euro. De Oostendse tak van Aviapartne­r moest begin deze week bij de handelsrec­htbank zelfs beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs aanvragen; daar zou het verlies al opgelopen zijn tot 1,6 miljoen euro.

“Als we op alle eisen van de vakbonden hadden moeten ingaan, hadden we de deuren kunnen sluiten, maar we hebben een akkoord gevonden dat evenwichti­g is”, zegt Laurent Levaux, voorzitter van Aviapartne­r. Hij pleit wel voor een wettelijk verbod op wilde stakingen. Door de vakbondsac­tie zijn in Zaventem uiteindeli­jk 960 vluchten geannuleer­d, met gevolgen voor bijna 115.000 reizigers. Reizigers die hun bagage nog niet terughebbe­n, krijgen een bericht met instructie­s.

 ?? Foto BELGA ?? De actievoerd­ers hebben naar eigen zeggen gekregen wat ze eisten.
Foto BELGA De actievoerd­ers hebben naar eigen zeggen gekregen wat ze eisten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium