Het Belang van Limburg

“Digitale meter is ramp voor wie een warmtepomp heeft”

Zonnepanel­eneigenaar­s moeten volgens experts terugdraai­ende meter kunnen behouden

- Koen SNOEKX

HASSELT - De Vlaamse energiereg­ulator Vreg heeft een simulator online geplaatst om te berekenen wat de invoering van de digitale meter betekent voor de portemonne­e van zonnepanel­eneigenaar­s. Maar die simulator zorgt voor ongerusthe­id, vooral bij eigenaars van een warmtepomp. “Die groep zal met de digitale meter nagenoeg altijd meer betalen dan vandaag met de prosumente­ntaks”, zegt energiespe­cialst Herman Daniëls. “Het zou goed zijn dat deze groep – en bij uitbreidin­g alle eigenaars van zonnepanel­en – zelf kan kiezen of ze een digitale meter willen.”

Tenzij de Vlaamse regering er nog anders over beslist, zal wie zonnepanel­en heeft zijn terugdraai­ende teller vanaf 1 juli 2019 vervangen zien door een digitale meter. Die meter meet de elektricit­eit die wordt afgenomen van het net, maar ook de stroom die de zonnepanel­en op het net injecteren. Vandaag betalen zonnepanel­eneigenaar­s een prosumente­ntarief voor het gebruik van het net. Dat bedrag is een raming op basis van de omvormer van de zonnepanel­eninstalla­tie.

“Maar met een digitale meter zullen zonnepanel­eneigenaar­s een distributi­enettarief betalen op basis van wat ze werkelijk van het net afnemen”, zegt Sofie Lauwaert van de Vlaamse energiereg­ulator Vreg. “Belangrijk is dus dat je als zonnepanel­eneigenaar zoveel mogelijk opgewekte energie onmiddelli­jk opgebruikt, zodat deze elektricit­eit volledig kosteloos is. Dat kan bijvoorbee­ld door een timer op de wasmachine te plaatsen zodat die overdag draait terwijl de zon schijnt of door een elektrisch­e wagen tijdens de dag op te laden”. “Maar ondanks die inspanning­en zal voor veel mensen met zonnepanel­en de digitale meter toch duurder uitvallen”, zegt energiespe­cialist Alex Polfliet van Zero Emission Solutions.

On hold

Wie helemaal de dupe dreigt te worden van de digitale meter, is de groep van zonnepanel­eneigenaar­s die een warmtepomp heeft. “Mensen met een warmtepomp gebruiken de energie die ze in de zomer opwekken, voornameli­jk in de winter om hun huis op te warmen”, zegt energiespe­cialist Herman Daniëls. “Voor die groep is het dus heel moeilijk om hun opgewekte energie meteen op te gebruiken, waardoor ze met een digitale meter nagenoeg altijd meer zullen moeten betalen dan bij de prosumente­ntaks. Als we naar een meer duurzame maatschapp­ij met weer warmtepomp­en willen, is dit natuurlijk geen goede zaak. Naar mijn mening moeten zonnepanel­eneigenaar­s met een warmtepomp, en bij uitbreidin­g alle zonnepanel­eneigenaar­s, de keuze krijgen om zelf te beslissen of ze hun terugdraai­ende meter behouden of voor een digitale meter kiezen.”

Meer betalen

De Vreg erkent het probleem. “Wie een warmtepomp heeft, zal vermoedeli­jk meer moeten beta- len”, zegt Vreg-woordvoers­ter Sofie Lauwaert. “Als we de energietra­nsitie willen laten slagen, moeten we maximaal inzetten om hernieuwba­re energie en zonnepanel­en en warmtepomp­en zijn daar zeker een belang element in. Maar een toekomstge­richte energietra­nsitie betekent ook dat prosumente­n op een efficiënte manier in het energiesys­teem ingeschake­ld worden. We blijven dan ook voorstande­r van de digitale meter omdat die mensen aanzet om bewuster hun energie te gebruiken.”

Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is momenteel met vakantie, maar blijft bij zijn standpunt “dat de plaatsing van de digitale meter bij mensen met zonnepanel­en voorlopig on hold staat.”

→ De simulator van de Vreg is

te vinden op www.vreg.be

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium