Het Belang van Limburg

“Veel fouten in facturen F-35”

-

BRUSSEL/WASHINGTON - Vier miljard euro trekt ons land uit voor de aankoop van 34 F-35’s om onze oude F-16’s te vervangen. Een pak geld, en dat terwijl de Nederlands­e en Noorse tegenhange­rs van het Rekenhof liefst 59 fouten hebben ontdekt in de Amerikaans­e facturen.

Het was een moeilijke landing voor het vervanging­sdossier van de F-16. Maar nu dat allemaal achter de rug is, kan het echte werk beginnen: de toestellen effectief aankopen en alles wat daarbij komt kijken. Dat moet onze overheid niet te licht nemen, zo blijkt uit een onderzoek van de Nederlands­e Rekenkamer. Onze noorderbur­en kochten in 2013 al 37 stuks en zijn mede-investeerd­er in de ontwikkeli­ng van het vliegtuig. Samen met hun Noorse collega’s hielden de ambtenaren alle facturen van januari 2017 tot juni 2018 tegen het licht. Ze stelden vast dat er in totaal 59 fouten stonden op 838 facturen. Fouten die er vooral inslopen in het Pentagon. De Nederlands­e defensie moest die fouten er uiteindeli­jk allemaal zelf uithalen. “De conclusie is dat de ministerie­s van de andere partnerlan­den zelf de nodige maatregele­n moeten nemen om te controlere­n of de facturen die ze ontvangen wel correct zijn.”

Rekenhof inschakele­n

Werk aan de winkel dus voor defensie, dat van de regering een potje van 4 miljard euro krijgt om de aankoop deftig af te ronden. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft de defensiest­af alvast gevraagd contact op te nemen met hun Nederlands­e collega’s om meer informatie te krijgen over hun audits. Oppositiep­artij sp.a ziet in het rapport nog eens de noodzaak om ook bij ons het Rekenhof te betrekken bij de aankoop. Kamerleden Dirk Van der Maelen en Alain Top dienden opnieuw een resolutie in om dat voor elkaar te krijgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium