Het Belang van Limburg

Onderzoek naar geboortes van baby’s zonder armen “Geen toeval”

Mysterie rond hoge aantal kinderen met afwijking in Franse dorpen

- Karin DE RUYTER

PARIJS - In drie Franse dorpen werden, op een periode van enkele jaren, abnormaal veel kinderen geboren zonder hand(en) of arm(en). Pas jaren nadat het fenomeen voor het eerst gesignalee­rd werd, komt er nu een grondig onderzoek.

Het was epidemiolo­ge Emmanuelle Amar die in 2014 al aan de alarmbel trok. Zij is de directrice van het ‘Register van aangeboren afwijkinge­n in de Rhône-Alpes’ (Remera). Amar had vastgestel­d dat er in het departemen­t van de Ain, in het oosten van Frankrijk, tussen 2009 en 2014 en in een straal van 17 kilometer rond het dorp Druillat zeven kinderen geboren waren met een afwijking aan hun bovenste ledematen. De baby’s hadden maar één hand, geen onderarm, of helemaal geen arm(en). Dat waren veel gevallen op zo’n kleine oppervlakt­e, 56 keer meer dan statistisc­h verwacht kon worden. Remera signaleerd­e het fenomeen aan het nationale agentschap Santé Publique France (SPF). Zonder gevolg.

Nog meer gevallen

Intussen bleken er ook clusters van gelijkaard­ige misvorming­en aan de andere kant van Frankrijk opgedoken te zijn. In Guidel, een gemeente met zo’n tienduizen­d inwoners in Bretagne, werden tussen 2011 en 2013 vier dergelijke baby’s geboren. In Mouzeil, in de Loire-Atlantique, waren het er drie, in 2008 en 2009. Ook die gevallen werden gemeld aan Parijs, toen ze ontdekt werden.

Pas begin oktober van dit jaar, nadat er berichten in de pers waren verschenen, kwam Santé Publique France met een rapport over een eerste onderzoek. Het aantal gevallen in Bretagne en Loire-Atlantique was inderdaad abnormaal, was de conclusie. Maar in de Ain zag het agentschap “geen probleem”. Volgens SPF had Remera methodolog­ische fouten gemaakt en was het aantal gevallen statistisc­h gezien niét abnormaal. Dat leidde tot een lange discussie. Volgens de krant Le Monde werd het Emmanuelle Amar in Parijs kwalijk genomen dat ze naar de pers was gestapt. De ‘klokkenlui­dster’ dreigde haar instelling te moeten sluiten, omdat haar financieri­ng afgesloten zou worden.

Pesticiden?

De ouders van de baby’s hebben nog altijd geen verklaring voor de afwijkinge­n. Uit lange vragenlijs­ten die ze beantwoord­den over hun levenswijz­e, beroep, voeding, alcohol-, drugs- en medicijnen­gebruik tijdens de zwangersch­ap bleek geen overeenkom­st af te leiden tussen de getroffene­n. Behalve dan dat ze (bijna) allemaal op GUIDEL - De Belgische huisarts Isabelle Taymans beviel in 2012 toen ze met haar man in Guidel woonde - van een dochtertje dat geen linkerhand bleek te hebben. De jaren daarop ontdekte ze dat er in de gemeente nog drie kinderen waren met deze afwijking. Alle vier geboren op een tijdspanne van 1,5 jaar. “Dat kon geen toeval meer zijn.” Taymans alarmeerde de overheid. Ze is tevreden dat er eindelijk een echt onderzoek komt. “Het heeft wel erg lang geduurd.”

het platteland, midden in de velden, woonden. Zou het gebruik van een pesticide de oorzaak kunnen zijn, zoals Emmanuelle Amar al vermoedde? Of lag het misschien aan een product dat in de diergenees­kunde gebruikt wordt? Het antwoord is er nog altijd niet. Pas toen er vragen gesteld werden in het parlement, kwam er wat meer schot in de zaak. Begin vorige week kondigden de ministers van Volksgezon­dheid en van Milieu aan dat ze op zoek zouden gaan naar de oorzaak. Intussen blijkt het probleem overigens nog groter dan gedacht. Dinsdag maakte Remera bekend dat er een achtste geval is van een kind dat, ook tussen 2009 en 2014, geboren is zonder armpjes in dezelfde streek rond Druillat. Enkele uren later volgde een mededeling van SPFdat het agentschap in de Ain nog elf verdachte gevallen ontdekt heeft, waarvan een aantal geboortes tussen 2000 en 2009.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Deze jongen werd in 2012 in de Ain geboren zonder vingers. Zijn moeder signaleerd­e zijn situatie nu ook aan de overheid, nadat er in de media veel ophef is ontstaan over de vreemde afwijkinge­n.
FOTO BELGAIMAGE Deze jongen werd in 2012 in de Ain geboren zonder vingers. Zijn moeder signaleerd­e zijn situatie nu ook aan de overheid, nadat er in de media veel ophef is ontstaan over de vreemde afwijkinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium