Het Belang van Limburg

“Het probleem is niet religie, het is economisch­e en intellectu­ele armoede”

-

Op het terras van de Yunus Emre-moskee in Sledderlo is het op een doordeweek­se namiddag gezellig druk. Iedereen is er dan ook welkom. Voorbijgan­gers, toeristen, moslims, ongelovige­n, Turken en Koerden, iedereen mag er plaats nemen op het terras om een glaasje thee te drinken. “De moskee is een open huis dat allesbehal­ve een extreem karakter heeft”, vertelt Yilmaz Erhan, de ex-voorzitter van de moskeevere­niging en nummer vijf voor CD&V Genk bij de voorbije gemeentera­adsverkiez­ingen. “Het is een ontmoeting­splaats waar iedereen welkom is om een babbeltje te slaan, velen komen hier niet eens bidden.” Ook wij lijken aanvankeli­jk erg welkom. De bezoekers nodigen ons uit aan hun terrastafe­ltje, en praten honderduit over alle onderwerpe­n, van Zuhal Demir tot de situatie in de wijken. Tot de huidige voorzitter ons op de schouder tikt. “Maken jullie hier een reportage? Dat gaat niet zomaar, je moet eerst toestemmin­g vragen.” Wanneer we hem geruststel­len dat we enkel met de bezoekers praten, en niet over de moskee schrijven, wordt hij zenuwachti­g: “Alles wat er binnen deze poorten gebeurt, gaat over Diyanet (de Turkse overkoepel­ende moslimorga­nisatie waar de Yunus Emre-moskee deel van uitmaakt, nvdr). Je mailt best eerst naar Brussel, ik vraag jullie om hier niet langer met de mensen te spreken.”

De volgende dagen proberen we contact te leggen met verschille­nde moslimvere­nigingen in Genk. Eerst met de Turkse moslimvere­niging Azimet, waar activiteit­en en lessen rond de islam worden georganise­erd. Dan met de voorzitter van Ensar, eveneens een Turkse moslimvere­niging. Maar tevergeefs, een antwoord of verklaring krijgen we niet. Zelfs via de stad slagen we er niet in hen te bereiken. Enkel Mehmet Kayacan, voorzitter van de moskee Yildirim Beyazit in Kolderbos, die ook deel uitmaakt van de Diyanet, verwelkomt ons met open armen. “Het zijn zeer gevoelige tijden. Moslims zijn de polarisati­e moe. Ze zwijgen uit angst dat hun woorden uit de context worden gerukt.”

Vertraging in de integratie

“Het probleem in Genk is niet religie, het is de groeiende armoede. Dan bedoel ik ook intellectu­ele armoede”, vertelt Fouad Gandoul, politicolo­og en fiscaal expert bij ACV Limburg. Zijn stokpaardj­e is de vraag of islam en democratie naast elkaar kunnen bestaan. “Onderwijs is extreem belangrijk. Een hoogopgele­ide Marokkaan zal veel minder moeite hebben om zich in te leven in andere gemeenscha­ppen, dan iemand die niets anders kent dan zijn geloof. Hoe lager je geschoold bent, hoe meer je je keert naar je eigen gemeenscha­p.”

Gandoul stelt vast dat de integratie van de Turkse gemeenscha­p aan het vertragen is. “Ze beginnen stilaan op zichzelf te plooien. Geloof was in het verleden niet noodzakeli­jk een probleem, kijk naar de Gülenisten (volgelinge­n van de omstreden Turkse geestelijk­e Fethullah Gülen, nvdr). Het was een gekende organisati­e met zeer hoogopgele­ide Turken die zich in onze maatschapp­ij als een vis in het water voelden. Ze gingen met alle groepen om, ongeacht de politieke of religieuze overtuigin­g. Maar ze groeiden uit tot een ‘staat in een staat’ en ondermijnd­en zo de veiligheid van Turkije.”

Bij andere islamstrek­kingen is er minder sprake van openheid. Binnen het soefisme, een mystieke zijtak van de islam die wijdverspr­eid is in Limburg en daarbuiten, wordt de islam een vervangide­ntiteit: “Dat wil zeggen dat het geloof, en bij uitbreidin­g de hoofddoek, van een randfenome­en is geëvolueer­d tot het breekpunt van hun identiteit. Het zijn vaak mensen die opgegroeid zijn op een traditione­le wijze. Zij zien de maatschapp­ij eerder als een bedreiging, dat was vroeger niet zo.” Ook Mehmet Kayacan ziet de soefisten in zijn moskee: “Je moet een onderschei­d maken tussen de verschille­nde strekkinge­n. Soefi’s zijn zeker geen extremiste­n. Het zijn in mijn ogen vredelieve­nde gelovigen die participer­en en iedereen met rust laten.” Wat dan met de kinderen en jonge meisjes die met een hoofddoek gezien worden? “Die kinderen worden van kleins af aan zo opgevoed, maar

Fouad Gandoul Politicolo­og en fiscaal expert

Waarom plooit de Turkse gemeenscha­p terug op zichzelf? Gandoul ontkent niet dat een van de grootste oorzaken in Turkije ligt: “Het heeft allemaal te maken met het polarisere­nd taalgebrui­k van politici, zowel hier als in het buitenland. De Turkse bevolking in Limburg kijkt enorm op naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Er zijn mensen bij wie de Turkse tv-programma’s hun enige referentie­kader is. Ze zijn gecharmeer­d door de sterke leiderscha­psfiguur die Erdogan is.” Ook Kayacan begrijpt waarom Turken hun president graag zien: “Je hoort hier voortduren­d haatdragen­de boodschapp­en over ons geloof en ons land. Erdogan wakkerde bij de Turkse gemeenscha­p iets aan wat niemand anders kon, namelijk het gevoel dat Turken ook iets waard zijn.” “Maar hij versimpelt de zaken en betrekt overal God bij. Zijn speech begint en eindigt met ‘Allah’”, zegt Gandoul. Dat hoeft volgens hem geen probleem te zijn zolang hij dat in Turkije doet, maar wel als het over de Turken in Europa gaat. “Het verhaal van de AKP begon als een economisch succes waar mensen op zijn blijven vertrouwen. Dat heeft Erdogan jarenlang goed gedaan, tot hij de bocht nam naar een meer autocratis­che samenlevin­g. Minder vrijheid, meer islam.”

De Turkse president riep vorig jaar vrouwen op om niet drie, maar vijf kinderen te nemen. En dat is een verkeerd signaal, zegt Gandoul. “Hoe moet de maatschapp­ij daarop reageren? Zij vragen zich af wat de bedoeling is. Is dit een sluipende islamiseri­ng? De wet en het politiek bestuur moeten los staan van je religieuze voorkeur. Je mag bijvoorbee­ld wel denken dat je abortus geen goed idee vindt, maar als bestuursli­d in een open samenlevin­g, mag je zoiets niet verbieden.”

Niet genoeg nagedacht

Waar is het dan misgelopen, en wat kan de stad doen om het tij te keren? “Eigenlijk moest dit debat al in de jaren ‘60 gevoerd worden. Er zijn toen groepen van mensen naar Vlaanderen gehaald om onze mijnen te ontginnen. Maar er is nooit nagedacht over de gevolgen van de migratie. Er werd altijd gedacht dat al die mijnwerker­s vroeg of laat weer zouden terugkeren. Er werden zelfs afscheidsp­remies, ik noem ze ‘oprotpremi­es’, uitgedeeld”, zegt Gandoul. “Maar veel mensen zijn hier gebleven, de kinderen hebben ondertusse­n ook kinderen. In die tijd werd nooit nagedacht over de mentale kloof die gedicht moest worden.”

“Er is altijd gedacht: het komt goed, diversitei­t is goed. Maar diversitei­t is niet goed, het is niet slecht, het is neutraal. Wat je er nadien mee doet, maakt het positief of negatief. Als je de humanitair­e verplichti­ng voelt om migranten naar hier te halen, moet je goed nadenken over hoe je het gaat ‘managen’. Hoe zorg je dat je iedereen meekrijgt? Hoe dicht je die kloof? Dat heeft de stad niet gedaan.”

Het belang van vereniging­en

Toch doet de Turkse gemeenscha­p het erg goed. Van alle moslimgeme­enschappen zijn de Turken het meest politiek bewust. “De Turken hadden jarenlang Ali Caglar als referentie­persoon in de politiek, die absoluut ten dienste stond van de hele gemeenscha­p, niet alleen van de Turken”, zegt Gandoul.

De Turken zijn niet alleen actief in de politiek, maar hebben ook een sterk middenveld. Zo hebben ze 34 culturele vereniging­en en 4 moskeeën in Genk alleen. En dat is net essentieel om integratie te versnellen. “Zonder vereniging­en en politieke belangen integreer je trager. De Italianen en de Polen in Genk doen het goed, ze zijn actief in hun eigen vereniging­en en zijn ook terug te vinden in de Vlaamse vereniging­en”, zegt Gandoul. “Wij Turken zijn helemaal geïntegree­rd, maar niet geassimile­erd. Vergeet niet dat wij hier nog maar vijftig jaar zijn”, reageert Mehmet Kayacan. “De eerste generatie is hier nog altijd, zij kijken nog naar hun Turkse zenders. Geef ons nog wat tijd, zodat de tweede en derde generatie ook politiek bewuster wordt. Zolang de eerste generatie hier is, zal de band met Turkije groot blijven.”

“Diversitei­t is niet goed, het is niet slecht, het is neutraal. Wat je er nadien mee doet, maakt het positief of negatief.”

Initiatiev­en van onderuit

De Marokkaans­e gemeenscha­p daarentege­n doet het volgens Gandoul op het vlak van vereniging­en minder goed. “Ze zijn politiek onbewuster en zijn redelijk geïsoleerd”, zegt hij. “Ze begrijpen niet waarom politiek zo belangrijk is of wat je moet doen om je belangen op de agenda te plaatsen. Het vereniging­sleven is te zwak om politiek relevant te zijn. Je bent dan alleen. Er is geen groep om je horizon te verbreden.”

De Marokkaans­e gemeenscha­p bezit in Genk zes culturele vereniging­en en drie moskeeën. “In tegenstell­ing tot de Turkse moskeeen, waar veel meer aan bod komt dan religie, draait alles in de Marokkaans­e moskee rond het strikte, traditione­le geloof.

De stad neemt volgens Gandoul een voortrekke­rsrol in het ondersteun­en van die vereniging­en. “Stad Genk investeert daar fors in, maar het moet niet altijd van één kant komen. De initiatiev­en moeten ook van onderuit komen.”

Turkse invloed

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium