Het Belang van Limburg

Mobiele camera’s geplaatst tegen diefstal op kerkhoven

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

Op de kerkhoven Kruisveld, Kiewit en Kermt zijn de voorbije dagen door de stad en politie Limburg Regio Hoofdstad mobiele camera’s geplaatst om vandalen en dieven van grafstukke­n te betrappen. “De laatste jaren krijgen we tijdens de allerheili­genperiode de nodige meldingen van diefstal en vandalisme op kerkhoven. Met onze mobiele camera’s willen we deze feiten een halt toe roepen. Daders die betrapt worden, riskeren een proces-verbaal of een GAS-boete”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V).

In Kiewit hebben ze begin oktober al een mobiele camera neergepoot, aan Kruisveld en Kermt zijn ze aan de vooravond van Allerheili­gen - op 31 oktober - geïnstalle­erd. “Sinds de zomer van 2017 zetten we in Hasselt mobiele camera’s in om overtreder­s nog sneller te betrappen. Intussen hebben we acht van die verplaatsb­are camera’s, maandelijk­s overlopen we mogelijke locaties”, zeggen burgemeest­er Nadja Vananroye en korpschef Philip Pirard.

Aantrekkin­g

Waarom exact op die drie kerkhoven? “Kruisveld is een van de grotere begraafpla­atsen van Hasselt en oefent daardoor van nature een sterkere aantrekkin­gskracht uit op dieven en vandalen. De begraafpla­atsen van Kiewit en Kermt zijn gekozen op basis van meldingen uit het verleden.” Bezoekers van alle kerkhoven worden - via infoborden - gevraagd om onregelmat­igheden te melden aan de politie of de dienst preventie. “Zie je iets verdachts, verwittig dan zeker de politie via het nummer 101. Het is ook belangrijk voor het onderzoek om steeds aangifte te doen van elke vorm van vandalisme of diefstal”, benadrukt Pirard. “Wie waardevoll­e voorwerpen aan een graf plaatst, raden we ook zeker aan om er altijd een foto van te nemen en ze eventueel te markeren.”

Nog een tip van de politie: laat niets waardevols in de auto liggen terwijl je bloemen gaat zetten.

Bloemstukk­en

Wat wordt er nu het meest gestolen op een kerkhof? “Dieven blijken het volgens onze meldingen vooral gemunt te hebben op bloemstukk­en. Het vandalisme gaat dan weer heel breed, van beschadigi­ngen aan fotokaders tot graffiti op grafstenen.”

En waar verhuizen de camera’s naartoe na de herfstvaka­ntie? Vananroye: “Zoals gezegd bekijken we dat aan de hand van meldingen bij de politie, de gemeenscha­pswachten en andere stadsdiens­ten. Hasselaren kunnen ook altijd tips geven via camera@hasselt.be.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Aan het kerkhof vlakbij het crematoriu­m in Hasselt hangt sinds woensdag ook een mobiele camera, om vandalen te betrappen.
FOTO TOM PALMAERS Aan het kerkhof vlakbij het crematoriu­m in Hasselt hangt sinds woensdag ook een mobiele camera, om vandalen te betrappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium