Het Belang van Limburg

Onverklaar­baar wisselvall­ig, maar toch in top zes

Lakse Rouches krijgen in Waregem wat ze verdienen

- Bob FAESEN

Standard blijft een ploeg met twee gezichten. Na een goede wedstrijd tegen KRC Genk (1-1) ging het aan de Gaverbeek met de billen bloot tegen Zulte Waregem. De ploeg van Francky Dury had 1 op 27, maar kreeg van de lakse Rouches een vrijgeleid­e om zich van de laatste plaats weg te voetballen. Een dik verdiende 3-1-nederlaag was het verdict. “Er zijn geen excuses”, zei Michel Preud’homme.

Voor iedere wedstrijd van Standard stel je jezelf de vraag welk gezicht je te zien gaat krijgen: die wervelende ploeg van tegen Club Brugge of het gezapige, inspiratie­loze allegaartj­e van bijvoorbee­ld in Eupen? Dat aloude Luikse probleem van tegen grote en kleine ploegen spelen, weet u wel. Tegen Zulte kregen we ontegenspr­ekelijk de slechtste versie van de Rouches te zien. In de eerste twintig minuten gebeurde er niets, maar toch speelde Standard met een air van ‘dit komt wel goed’. Door de 0-1 van Maxime Lestienne - zijn eerste treffer in Luikse loondienst - leken ze zelfs even op weg naar een eenvoudige zege, maar wat lieten ze zich nadien op alle vlakken simpel aftroeven door de thuisploeg. Hoe ondoortast­end de defensie tewerkging bij de gelijkmake­r, het gebrek aan dekking van Luyindama bij de 2-1 of de lakse manier waarop Orlando Sa een reuzenkans op doel schoot. Essevee had tot voor deze speeldag al 32 tegengoals geslikt. Geen ploeg die maar in de buurt kwam. Toch had Standard de grootste moeite om een kans bij elkaar te spelen. Spits Renaud Emond kreeg er zelfs geen enkele.

Voer voor psycholoog

“Er zijn geen excuses”, begon coach Michel Preud’homme zijn analyse. “De zege van Zulte Waregem is dik verdiend. In alle opzichten waren ze beter. Het was al een groot geluk dat het na de eerste helft nog maar 1-1 stond. Dat heb ik de jongens duidelijk gemaakt in de rust. We moesten ons herpakken, maar wij blijken de ideale ploeg om teams in moeilijkhe­den een boost te geven. In Eu- pen deden we dat, in Moeskroen en nu weer tegen Zulte.”

Die onverklaar­bare wisselvall­igheid moet eruit. Nochtans heeft MPH er al zo vaak op gehamerd dat zijn spelers er ook tegen de kleintjes moeten staan. “We spelen goed tegen topploegen en gaan de boot in tegen een ploeg die laatste staat. Het is niet te begrijpen. We hebben het er genoeg over. We werken met onze psycholoog, we blijven zoeken naar oplossinge­n. Want dat we kunnen voetballen, hebben we getoond. Het moet dus ergens anders aan liggen. Is het een superiorit­eitscomple­x? Ik weet het niet, maar je moet altijd dezelfde inzet en concentrat­ie hebben.”

Geen slachtoffe­rs

Het enige positieve: Standard staat ondanks zijn wisselvall­igheid nog altijd in de top zes. Maar de balans oogt met amper vijf zeges in dertien matchen mager voor een ploeg die vorig seizoen nog tweede eindigde en de beker won. Preud’homme. “Vorig jaar kende deze ploeg ook veel problemen. Nu komen daar de Europese matchen bovenop. Om de drie à vier dagen spelen, dat kunnen wij blijkbaar niet opbrengen. Misschien zijn we niet klaar voor de top.”

Aan de boel omgooien en/of spelers slachtoffe­ren, denkt de Luikse T1 voorlopig niet. “Die mogelijkhe­id heb ik niet. Dan zou ik na vandaag tien spelers kunnen vervangen, maar zo breed is mijn kern niet.”

Zondag ontvangen de Rouches in eigen huis Antwerp. “Gelukkig hebben we ons stadion nog”, merkte Preud’homme op. En het gekke is dat Standard de nummer drie dan zomaar van de mat kan spelen. Net dat maakt het verlies van gisteren zo’n wanprestat­ie.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium