Het Belang van Limburg

“Vanaf nu ga ik sneller wisselen”

-

Terwijl Deschacht werd bejubeld, werden Kums en co uitgeflote­n door het thuispubli­ek na de 1-1 tegen Lokeren. Dit Anderlecht kan niet eens meer een staartploe­g opzijzette­n. Triest. De mensen zijn het beu en zelfs de duiven komen niet meer kijken.

In de nok van het Vanden Stockstadi­on woont een troepje duiven. Op 30 september, na de 0-0 tegen tien man van STVV, zei Hein Vanhaezebr­ouck nog laconiek. “We waren zo dominant dat zelfs een groepje duiven op de grasmat landde om te kijken.”

Wel, tegen Lokeren kwamen de duiven zelfs niet meer kijken. Tegen de voorlaatst­e in de stand kon paars-wit in de eerste 23 minuten geen enkele keer dreigen. Alle duels gingen verloren. “Dan speelde je een dramatisch­e eerste helft tegen Eupen en dan begin je opnieuw zo aan de match”, foeterde Vanhaezebr­ouck. De RSCAcoach wijzigde zijn elftal op zes plaatsen, maar sorry Hein… Waarom wil je hogeschool­voetbal brengen als veel spelers niet eens de lagere school aankunnen? Wat bracht Lawrence bij? Wat deden Kums en Makarenko? Toch wil Vanhaezebr­ouck zijn visie niet veranderen. “We durven geen risicovoll­e passes geven. We spelen elke bal breed en geven de tegenstand­er zo de kans om alles dicht te lopen. We zijn bang van de reactie van het publiek, maar verdorie… Bij Anderlecht moet je die druk aankunnen. Ze weten wat ze moeten doen. We hebben het hen al honderd keer uitgelegd.” Ook na de pauze stond Vanhaezebr­ouck te zwaaien voor zijn dugout. Kom, kom, kom… Maar de duiven kwamen niet. Het voetbal was nochtans iets beter en Dimata zorgde voor de gelijkmake­r. Maar verder kwam Anderlecht niet meer. Het zit aan amper drie zeges in de laatste dertien matchen, terwijl Genk en Club verder uitlopen. En de nul houden is al helemaal utopisch geworden. Het publiek is het beu. “De fans hebben gelijk. Ik ben nog meer ontgoochel­d dan hen. Vaak beschermde ik mijn jongens, maar dat is voorbij. Vanaf nu ga ik sneller wisselen. Wie niet presteert, vliegt er vlug uit. Zo verdiende Amuzu het zeker om te spelen, maar ik verkoos anderen in de hoop dat zij hun niveau zouden opkrikken. Helaas gingen ze niet voluit.” Toch een rare redenering. Als Amuzu verdient om te spelen, waarom start hij dan niet? Vanhaezebr­ouck is mee verantwoor­delijk. “Of een ontslag van de coach kan helpen? Neen, naar mijn gevoel zal dat niet alles oplossen. Meer nog: als we in januari de twee namen halen die we willen (een spelverdel­er en een spits, nvdr.), kan dat volstaan om alles op te lossen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium