Het Belang van Limburg

Spiermassa zit Van Aert in de weg

Wereldkamp­ioen te zwaar om winnaar Toon Aerts te volgen

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Eindelijk een cross die tot in de laatste honderd meter beklijfde: als Mathieu van der Poel een offday heeft, blijkt het achter hem heel dicht bij elkaar te liggen. Wout van Aert was goed, maar niet goed genoeg om Toon Aerts en Michael Vanthouren­hout af te houden. Op de Koppenberg maakten de kilo’s het verschil. “Die mannen zijn veel lichter gebouwd”, aldus van Aert. “Ik heb het moeilijk om mijn spieropbou­w te controlere­n.”

Het werd een beklijvend­e driestrijd in Oudenaarde in de laatste ronde tussen Toon Aerts, Michael Vanthouren­hout en Wout van Aert. Telenet-renner Aerts maakte uiteindeli­jk op de voorlaatst­e en de laatste keer Koppenberg het verschil. “De mooiste zege uit mijn carrière”, noemde de voormalige Europese kampioen het. “Dit is de klassieker aller klassieker­s.”

Wout van Aert had erg ontgoochel­d kunnen zijn: alweer niet gewonnen, zelfs niet wanneer Van der Poel niet op de afspraak was. Toch had de wereldkamp­ioen vrede met plaats drie. “Ik ben tamelijk tevreden”, gaf hij aan. “Ik heb strijd kunnen leveren, ook mentaal. Ik was klaar om door de muur te gaan.”

Van Aert was in het bijzonder tevreden over het gevoel op het vlakke gedeelte. Veel lastiger had hij het bergop. Daar zat zijn lichaamsge­wicht van Aert in de weg. Het valt dit jaar op dat de wereldkamp­ioen zo’n imposante atleet is geworden. Dat heeft niks te maken met overgewich­t, maar alles met spiermassa. “Mijn vetpercent­age is even laag als vroeger”, aldus van Aert. “Maar de voorbije jaren was ik veel lichter van spierbouw. Op de Koppenberg moest ik naar boven met gasten die veel lichter gebouwd zijn.”

Sprinkhaan

Het contrast met de beelden uit 2014 bij Van Aerts eerste zege op de Koppenberg is immens. “Toen zag ik eruit als een sprinkhaan”, zegt hij. “Ik weeg nu zeker tien kilo meer. Ik maak makkelijk spieren aan en we hebben het moeilijk om dat onder controle te houden. De verklaring? Mijn seizoenen als wegrenner. Ik zie geen andere reden.”

Op parcoursen “met vijfhonder­d hoogtemete­rs” zoals de Koppenberg betaalt de wereldkamp­ioen zijn extra gewicht cash. “Maar gelukkig zijn de meeste omlopen vlak”, zegt hij. “Daarbij is het net een voordeel om meer kracht te hebben. Anders zou ik bewust spieren moeten verliezen.” Komende zondag op het EK in Rosmalen krijgt van Aert alvast zo’n vlak parcours waar hij zijn power helemaal kwijt kan. Nog dit: Looienaar Quinten Hermans legde beslag op een knappe vijfde plaats. Bij de vrouwen ging de zege naar Kim Van De Steene.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium