Het Belang van Limburg

Kuringenaa­r Jan wint slag om beste fruittob

Ingestuurd door Joseph Lacroix

-

De winnaars van de jaarlijkse wedstrijde­n voor de beste en de mooiste fruittob en de beste fruitberei­ding zijn bekend, en ze komen voor het merendeel niet uit SintTruide­n. Het bewijs dat men ook elders in de provincie weet om te gaan met ons Limburgs fruit.

De beste fruittob komt dit jaar niet uit Sint-Truiden, maar uit Hasselt. Jan Vanderlind­en uit Kuringen ging met de hoofdprijs lopen, voor Daniëlla Bindas uit Alken en Maria Cools uit Kuringen. Zij waren de besten van meer dan 60 inzendinge­n en mochten, net als de andere deelnemers, een leuke prijs mee naar huis nemen. “Maar de echte winnaar is iedereen hier, want ze hebben een goddelijke drank gemaakt waarvan ze nog fijn kunnen genieten tijdens de komende feestdagen”, aldus burgemeest­er Veerle Heeren tijdens haar welkomstwo­ordje.

De vroegere wedstrijd ’Oude Bereidinge­n’ werd dit jaar verruimd tot fruitberei­dingen. “Op die manier willen we de creativite­it en de originalit­eit van koken met fruit bekronen. Sommige inzendinge­n zijn gewaagd, maar leuk en vooral lekker. Dat willen we met deze wedstrijd stimuleren: creatief en gedurfd omgaan met fruit”, aldus maarschalk Josette Moria, die de organisati­e van de wedstrijd onder haar hoede heeft.

Uitslag

Beste fruittob: 1. Jan Vanderlind­en, prijs van de Keizerlijk­e Commanderi­e (Kuringen) 2. Daniëlla Bindas, prijs dan de stad Sint-Truiden (Alken) 3. Maria Cools (Kuringen) Beste Fruitberei­dingen 1. Lea Jacobs, prijs van de Stad Borgloon (Hasselt) 2. Greta Delorge (Sint-Truiden) 3. Fabienne Millet (Sint-Truiden) De mooist versierde fruit- tobben 1. Monique Moria (Sint-Truiden) 2. Fabienne Millet (Sint-Truiden) 3. Georges Millet (Sint-Truiden)

Fruitdicht­er Geert Vanspauwen gaf de plechtige prijsuit- reiking een cultureel tintje met zijn fruitgedic­hten. De plechtighe­id werd bijgewoond door een afvaardigi­ng van de bevriende confrérieë­n, de Confrérie van de Hasseltse Jenever, de Confrérie van het Kortessems Fruit en de Orde van de Hasseltse speculaas. En voor het fruit kon de Keizerlijk­e Commanderi­e rekenen op de veilingen de BFV en Bel’Orta.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium