Het Belang van Limburg

Uitgeschol­den Amerikaan steekt Tongerse buurman neer maar krijgt geen straf

- Shauni DEFERM

Een 45-jarige Amerikaan uit Tongeren werd door de Tongerse rechter schuldig bevonden aan het neersteken van zijn buurman, maar krijgt hiervoor geen straf. Volgens de rechter werd hij uitgelokt door het slachtoffe­r en heeft de man enorm veel spijt van zijn daden. Na een klacht over geluidsove­rlast ontaarde een burenruzie in een steekparti­j, nadat de veertiger de scheldwoor­den ‘homo’ en ‘neger’ naar het hoofd geslingerd kreeg. Hij moet het slachtoffe­r een schadeverg­oeding van 7.899 euro betalen.

In de nacht van 18 op 19 juli 2015, rond 1 uur, liep een burenruzie in een appartemen­tsblok aan de Bilzerstee­nweg in Tongeren grondig mis. Ondanks de vele eerdere interventi­es van de politiedie­nsten laaiden de spanningen tussen de buren opnieuw op. Toen de buurman uiteindeli­jk alweer om middernach­t met een vriend muziek zat te luisteren, werd het de veertiger en zijn echtgenoot te veel. Daarom gingen ze opnieuw aankloppen om te vragen of het wat stiller kon maar op begrip kon het koppel niet rekenen. “Omdat het slachtoffe­r met iedereen vecht en gezien wordt als de baas van de straat, nam mijn cliënt een mes uit de keuken. Puur ter beschermin­g”, aldus meester Partoens die de veertiger bijstond. “Uiteindeli­jk werden er grove uitlatinge­n gedaan. Neger, homo,… noem maar op. Mijn cliënt zijn stoppen sloegen door. Dit is psychische uitlokking.” Bovendien werd er een jaar voor de feiten reeds een melding gemaakt bij de politie voor racistisch­e en homofobe uitspraken.

Opschortin­g

De veertiger kon zich niet langer beheersen en stak zijn buurman na de vernederen­de woorden met het mes. Ook de kameraad van het slachtoffe­r raakte gewond toen hij tussenbeid­e wilde komen. Hiervoor moet de veertiger schadeverg­oedingen van 7.899 euro en 6.285 euro betalen. Aan de verzekerin­gsmaatscha­ppij moet hij 10.459 euro betalen. Omdat de rechter van oordeel is dat de Amerikaan enorm veel schuldbese­f heeft, al provisione­le schadeverg­oedingen betaalde en bovendien uitgelokt werd door het slachtoffe­r, kreeg hij woensdag de gunst van de opschortin­g. Hierdoor verklaart de rechter hem schuldig aan de feiten, maar krijgt hij geen straf opgelegd.

De stoppen van mijn cliënt sloegen door. Homo, neger,... Er werden heel grove uitlatinge­n gedaan Bert Partoens

Advocaat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium