Het Belang van Limburg

Raad van State vernietigt plannen Rotem en Lanklaar

-

De Raad van State heeft twee dossiers van de gemeentera­ad van Dilsen-Stokkem vernietigd. Het gaat om het ruimtelijk dossier rond de aanleg van een centrumple­in in Rotem en de kernverste­rking van het dorp Lanklaar. De dossiers werden een jaar geleden op de gemeentera­ad van oktober 2017 goedgekeur­d.

“We hebben tijdens de gemeentera­ad van oktober 2017 twee gemeenteli­jke ruimtelijk­e uitvoering­splannen goedgekeur­d”, zegt vervangend burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld). “Het gaat om de aanleg van een centrumple­in bij de Haagstraat in Rotem en om de kernverste­rking van Lanklaar. We wilden in Rotem de basisschoo­l en de sporthal omzetten van bouwzone naar zone van openbaar nut, en landbouwge­bieden ruilen. Zo konden we in Rotem een centrumple­in aanleggen met ruimte voor woningen. Deze gemeentera­adsbesliss­ingen werden echter door de deputatie geschorst omdat ze in strijd zijn met het ruimtelijk­e structuurp­lan van de provincie Limburg. Deze schorsing werd betwist door de stad Dilsen-Stokkem, waarop die de goedkeurin­g van de GRUP’s publiceerd­e in het Belgisch Staatsblad. Hiertegen tekende de deputatie beroep aan bij de Raad van State. De Raad van State heeft nu geoordeeld dat de deputatie gelijk had. Administra­tief zal er een fout zitten in de kernverste­rking en de bestendigi­ng van openbare functies.”

Vrietselbe­ek

“Ook in Lanklaar wilden we een kernverste­rking rond de Vrietselbe­ek. De beek loopt als een levensader door het dorp. Ook in Lanklaar is het doel ruimte te creeren waarbij de school IMK kan uitbreiden. De Raad van State heeft beide GRUP’s vernietigd. Toch blijven we achter het doel staan om de kern van de twee deelgemeen­ten verder uit te bouwen. Het stadsbestu­ur zal nu bekijken hoe de beide dossiers opnieuw opgestart kunnen worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium