Het Belang van Limburg

CD&V vraagt hertelling van voorkeurst­emmen

Eén stembureau vergeten

- Luc WEYENS

De CD&V-afdeling van Halen gaat bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen een gedeelteli­jke hertelling van de stemmen voor de gemeentera­adsverkiez­ingen vragen. Volgens de partij is bij het tellen van de voorkeurst­emmen een stembureau vergeten. Dat heeft geen invloed op de zetelverde­ling, wel op de rangorde van de resultaten van de CD&V-kandidaten.

“Uit analyse van de cijfers van de stembureau­s is gebleken dat de naamstemme­n uit één stembureau niet correct werden doorgegeve­n”, zegt burgemeest­er Erik Van Roelen (CD&V). “Het gaat om een telbureau waar drie stembureau­s werden geteld. Dat gebeurde in twee groepen. De ene telde het aantal stemmen in twee stembureau­s, de andere groep die van het derde stembureau. De vergelijki­ng van de gegevens van onze getuige in dat telbureau met de officiële cijfers bracht aan het licht dat de naamstemme­n van het derde bureau niet werden meegeteld. Het is niet duidelijk of dat alleen voor onze partij is of ook voor de anderen. Het totale aantal stemmen en de stemmen voor de partijen in dat telbureau komen wel overeen met onze gegevens. Een hertelling heeft dan ook geen invloed op de zetelverde­ling.” Toch vindt CD&V het belangrijk dat de hertelling gebeurt. Van Roelen: “De beslissing voor de aanvraag tot hertelling is door het bestuur van onze afdeling beslist. Het is belangrijk dat iedereen het correcte resultaat van alle kandidaten kent.”

Mandaten

Het aantal voorkeurst­emmen is ook van belang voor een verdeling van de mandaten in de volgende bestuurspe­riode. CD&V behaalde op 14 oktober met 13 op 21 zetels de volstrekte meerderhei­d in Halen. De partij gaat alleen besturen en kan dan ook alle schepenman­daten en de taak van voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst - de vroegere OCMW-voorzitter - onder de eigen leden verdelen. De vaststelli­ng van de telresulta­ten in Halen is identiek aan die in Lummen. CD&V-Lummen constateer­de dat bij het tellen van de voorkeurst­emmen een stembureau in Meldert werd vergeten. In de eigen telling door CD&V-Lummen van de volledige resultaten krijgt huidig schepen Betty Luyten er bijna 200 stemmen bij. Dat is een toename met bijna de helft: van 419 naar 603. Daardoor stijgt zij in de rangorde binnen CD&V van de twaalfde naar de derde plaats. Ook burgemeest­er Luc Wouters krijgt er bijna 200 stemmen bij. Zijn aantal gaat omhoog van 2.666 naar 2.818.

Het is belangrijk dat iedereen het correcte resultaat van alle kandidaten kent

Erik Van Roelen Burgemeest­er Halen

Klacht

CD&V-Halen dient de klacht bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen volgende week in. In afwachting van een uitspraak doet CD&V-Halen nog geen verdeling van de schepenman­daten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium