Het Belang van Limburg

Muziek zorgt voor ontmoeting­en op begraafpla­atsen

-

Op een 12-tal Limburgse kerkhoven is op bijzondere wijze stilgestaa­n bij Allerheili­gen. Ingetogen muziek, een verhaal of poëzie doorbraken een uurtje de vertrouwde stilte. Het gaat om een initiatief van vzw Reveil die zo overal van Allerheili­gen ook een warm moment van ontmoeting wil maken.

Aan de stedelijke begraafpla­ats in Lommel zorgde de weemoedige folk van Linde Muylaert voor een toepasseli­jk klanktapij­t bij een druilerige eerste november. Deze jonge muzikante en zangeres studeerde af aan de PXL-Music in Hasselt. Studenten hiervan stonden in voor de techniek en moesten voor aanvang door het natte herfstweer al meteen een noodoploss­ing zoeken. In allerijl werd uitgeweken naar de kapel aan de ingang. Een goede zet, want dit decor droeg nog meer bij tot de intieme sfeer. Ook omdat enkele aanwezigen waren ingegaan op de oproep om kaarsjes mee te brengen.

“Ik vind het niet ongepast, muziek op een begraafpla­ats. Dit optreden versterk juist de ingetogen sfeer”, reageert bezoeker Koen Schepers uit Lommel. Na de muziek waren er de woorden van Rudi Lavreysen, een Lommelse cursiefjes­schrijver die zijn ‘kapelletje­svrouw’ zag geselectee­rd voor de verhalenbu­ndel die Reveil uitgeeft als aandenken aan de meer dan 100 initiatiev­en die even voor een warm moment zorgden op Vlaamse begraafpla­atsen.

 ?? FOTO GVB ?? De warme sfeer zorgde voor een heel bijzonder Allerheili­gen op het kerkhof in Lommel.
FOTO GVB De warme sfeer zorgde voor een heel bijzonder Allerheili­gen op het kerkhof in Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium