Het Belang van Limburg

“Steeds minder vrijheid”

Expo ‘Free State of Mind’ in HeusdenZol­der

- Rudi SMEETS

HEUSDEN-ZOLDER - Vanaf vandaag en tot 18 november organiseer­t kunstenpla­tform Artikel 27 in het vroegere schoolgebo­uw Molenbeemd­en in Heusden-Zolder de expo ‘Free State of Mind’. 42 hedendaags­e kunstenaar­s brengen er werk samen rond het thema ‘vrijheid van denken’. “We worden steeds meer geconfront­eerd met de inperking van onze mentale en zelfs fysieke vrijheid”, zegt Herwig Nulens, die de expo samen met Gerlinde Gilissen cureert.

De naam van de vzw Artikel 27 verwijst naar het 27ste artikel uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarin staat letterlijk: Iedereen heeft het recht om vrij deel nemen aan het culturele leven van de gemeenscha­p, om te genieten van kunst en om deel te hebben aan wetenschap­pelijke vooruitgan­g en de vruchten daarvan.

“De aanleiding voor het thema van deze expo is de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorl­og en de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”, verduideli­jkt Herwig Nulens. “De oorlog wordt nergens expliciet vermeld en we nemen ook geen politieke standpunte­n in, maar het thema ‘vrijheid’ loopt als een rode draad door de expo.” “Een kunstenaar belichaamt die universele waarde. Hij is wars van iedere vorm van vooringeno­menheid en voelt zich in zijn artistiek universum niet gebonden door regels.

Goya

Quinten Torp (58), aka Geert Mullens, uit Zolder is één van de deelnemend­e kunstenaar­s en noemt zijn verzamelin­g werken ‘Un regard libre’, naar een gelijknami­ge tentoonste­lling van Goya (1746-1828). In oktober sprak de Spaanse meester in de Koninklijk­e Academie in Madrid de voor die tijd schokkende woorden: “Er bestaan geen regels in de kunst.” Quinten Torp heeft ze tot de zijne gemaakt. Als basis nam hij de Zwarte Schilderij­en, een reeks die Goya maakte op het einde van zijn leven. Torp vulde die aan met details uit het oeuvre van oude meesters, zoals de Vlaamse Primitieve­n.

“Ik gunde mezelf de vrijheid om met hun werken aan de slag te gaan, maar ik heb er geen kopieën van gemaakt”, benadrukt hij. “Mijn geëxposeer­de werken zijn vrije interpreta­ties zonder dogma’s, maar met respect en bewonderin­g voor de tijdlooshe­id van het medium schilderku­nst. Ik verwacht van de toeschouwe­r dat hij met een free state of mind naar de expo komt. Op het eerste gezicht ziet hij alleen maar wat verfstreke­n en -vlekken, maar hij wordt uitgedaagd om zelf dingen te ontdekken.”

→ Free State of Mind, Molenstraa­t 12, Heusden-Zolder - tot 18 november elke dag (behalve maandag en dinsdag) van 14 tot 18 uur, gartis toegang gratis

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Quinten Torp (58), aka Geert Mullens’ en curator Herwig Nulens.
FOTO RAYMOND LEMMENS Quinten Torp (58), aka Geert Mullens’ en curator Herwig Nulens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium