Het Belang van Limburg

VOL VOOR GOUD

Truiense Nina Derwael start na knappe vierde plaats in allroundfi­nale als topfavorie­te in finale op de brug

-

Vandaag is de grote dag voor Nina Derwael. Vanaf 15.50 uur turnt ze in Qatar als topfavorie­te de WK-finale van de brug met ongelijke leggers, een nummer waarin ze op papier haar gelijke niet kent. Maar ei zo na was het gisteren al haar dagje. In de allroundfi­nale strandde ze zó onverwacht en zó dicht bij het eremetaal, dat het toch pijn deed. “Goed voor het vertrouwen voor mijn brugfinale”, zei de Truiense, die de beste Europese was.

voor zenuwlijde­rs, dat turnen. Toen Nina Derwael met haar grondoefen­ing 0.001 boven de Russin Angelina Melnikova uitsteeg, stond de 18-jarige Truiense plots bovenaan de tabellen. Drie concurrent­es moesten toen nog in actie komen. De Japanse Mai Murakami deed 0.099 beter, titelverde­digster Morgan Hurd slechts 0.033. De afsluitend­e Simone Biles was ongenaakba­ar, zelfs in een totale offday. Resultaat: slechts vierde. Veel beter dan allround van Derwael verwacht werd, maar zo deksels dicht bij de medailles...

Derwaels gezicht lachte, maar niet uitbundig. “Toch een beetje gemengde gevoelens, omdat ik zo dicht bij de medailles kwam”, gaf ze toe. “Maar ik heb alles gegeven wat ik kon en kan dus geen spijt hebben. Dat is het belangrijk­ste. Toen ik voor de afsluitend­e grondoefen­ing tweede stond, wist ik dat er een kleine mogelijkhe­id was. Maar ik wist ook dat de gymnasten achter me niet ver stonden en dat de vloer bij allemaal een sterk punt is. Het zou altijd supernipt worden.”

Op haar waarde geklopt

De twee Amerikaans­e vedetten, Simone Biles en Morgan Hurd, kraakten op het moment van de waarheid en bleven onder hun normale niveau. Derwael niet: ze behaalde op de vier toestellen de score die ze waard is. Even overlopen.

Derwael: “Op de sprong ging het beter dan in de kwalificat­ies. Ik voel dat het tijd is om daar een moeilijker­e oefening te zoeken en een stapje vooruit te zetten. Dat wordt de komende tijd belangrijk. De brug ging supergoed. In de opNiets warming was ik eraf gevallen en dat was een wake-upcall. Het was een klein foutje - iets te weinig mijn schouders geopend - en ik wist dat het geen probleem ging vormen. Het was alleen even wakker schieten. Op de balk ben ik met heel veel stress begonnen, omdat dat al dikwijls een struikelbl­ok is geweest. Ik had mijn oefening iets moeilijker gemaakt dan in de kwalificat­ies, maar de uitvoering was kwalitatie­f iets minder. Ik ben gewoon blij dat ik erop ben gebleven. Op de grondoefen­ing had ik niets te verliezen. Superblij met die oefening.”

Alle ogen op Derwael

De turnsters trekken in groepjes van zes door de zaal, van het ene toestel naar het andere. Door zich als vierde te kwalificer­en zat Derwael voor het eerst ingedeeld bij het kransje favorieten. Dat maakte indruk.

“Gelukkig hadden we de dag voordien ook samen getraind. Ik voelde toen dat Simone Biles en haar trainers hun ogen op mij gericht hadden en dat deed toch een beetje raar. Maar die training heeft geholpen om alle stress eruit te krijgen, in de wedstrijd heeft het me niet gedeerd. Ik heb ook een beetje kunnen praten met Simone. Een vrolijke meid, ze blijft babbelen alsof ze totaal geen stress heeft. Maar ze moet er toch gehad hebben. Je ziet dat zelfs de besten fout- jes kunnen maken. Dat ze voluit bleef gaan en toch nog wereldkamp­ioene werd, is een sterke prestatie.”

Voluit voor goud

De knappe allroundfi­nale is bovenal een mentale boost voor de brugfinale van vandaag. Want hoe knap ze allround ook was, op de brug zou zelfs zilver een teleurstel­ling zijn. Op dat onderdeel torende ze gisteren weer ver boven de anderen uit. Als ze dezelfde oefening kan herhalen, heeft ze dat goud beet.

“Ik denk ik vandaag mentaal heel sterk stond. Ik was klaar en had vertrouwen in mijn oefening, en ik heb dat ook getoond. Dit was de ultieme voorbereid­ing voor de brugfinale. Wie me kan kloppen? Simone Biles had vandaag een heel mooie oefening. Het is ook uitkijken voor de Britse Becky Downie. Zij heeft twee oefeningen ingestudee­rd, waarvan eentje met startwaard­e 6.6, nog een tiende hoger dan ik. Ik vermoed dat ze die gaat proberen, want met haar mindere oefening ging ze als achtste en laatste naar de finale. Ze heeft niets te verliezen. Het zal op de uitvoering aankomen. Als die goed is, ben ik er dichtbij.”

Ik heb alles gegeven wat ik kon en kan dus geen spijt hebben. Dit geeft vertrouwen voor mijn brugfinale Nina DERWAEL

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium