Het Belang van Limburg

“Ik blijf deze sport haten”

-

Het is traditie geworden: papa Nico Derwael en oma Rita reizen in het voetspoor van hun oogappel Nina de wereld af. In het artificiël­e Doha missen ze sfeer en beleving, maar zelf zijn ze één blok emotie in de halflege tribunes. “Ik ben nerveuzer dan Nina, ik blijf deze sport haten”, zegt de voormalige voetballer van KRC Genk.

Een schaatspis­te in het midden van de woestijn, naast een McDonald’s in een gigantisch­e shopping mall. Dit had Dubai of Abu Dhabi kunnen zijn, in een van die andere golfstaten, maar het is Doha, de hoofdstad van Qatar. Over vier jaar spelen de Rode Duivels hier het WK voetbal en ook de zwemen atletiekfe­deratie houden hier grote wedstrijde­n. Schitteren­de stadions, allemaal gloednieuw en peperduur. Alleen: de stoeltjes blijven leeg. Sportcultu­ur en passie ontbreken, de enige sfeer komt van overgevlog­en ouders. “Emoties kan je niet kopen”, concludeer­t Nico Derwael, de papa van Nina. Hij is al een week in Qatar en heeft het oliestaatj­e met 2,3 miljoen inwoners stilaan gezien. “Er zijn een paar leuke bezienswaa­rdigheden en we hebben een jeepsafari gedaan tot de grens met Saoedi-Arabië. Maar twaalf dagen is hier wel genoeg.”

De bende van Rio

Nico Derwael voetbalde lang geleden voor KRC Genk en is nu leidinggev­ende bij een Hasseltse publicitei­tsfirma. Hij is hier samen met zijn moeder Rita, de oma van Nina, afkomstig uit Zepperen. Aan tafel zit verder nog een bende uit de rest van Vlaanderen, verwant met andere gymnasten. “We hebben elkaar leren kennen tijdens de Spelen in Rio en sindsdien trekken we samen naar de grote tornooien: de EK’s in Roemenië en Glasgow, het WK in Montreal en nu hier. Tot nu toe zijn we met 30 of 40 Belgische supporters. Voor de brugfinale worden het er hopelijk wat meer. De vrijdag is hier immers de zondag, en de Belgische ambassadeu­r heeft een oproep gedaan naar de Belgen die hier wonen. Het zou fijn zijn als ze kwamen, want we missen hier de beleving. De accommodat­ies mogen er zijn en de Qatari doen echt wel inspanning­en, maar het leeft niet. ” Onder de Belgen is de sfeer uiteraard uitstekend na de knappe resultaten van de Europese kampioene. Dat ze allround meespeelde voor de medailles was niet voorzien. “Een prachtpres­tatie is dit. Toen ze even bovenaan de tabellen stond, begon ik te geloven in een medaille. Maar we wisten dat er nog drie sterke meisjes moesten komen. Die Simone Biles is zó goed. Ze mag twee keer vallen en nóg wint ze. In eerste instantie ben ik toch vooral trots. Ik had nooit gedacht dat Nina die vierde plaats van de kwalificat­ies kon vasthouden. Ze houdt hier serieuze kleppers achter zich.”

Vandaag goud?

Dat belooft voor de brugfinale van vandaag. “Ik doe nooit voorspelli­ngen. Je weet het maar nooit. Sommige meisjes spelen in de kwalificat­ies op safe, in functie van het team, maar in de finale krikken ze hun moeilijkhe­idsgraad op. Ik heb gehoord dat de Britse Becky Downie een startwaard­e van 6.6 gaat

proberen. Dat zou hoger zijn dan Nina. En je weet nooit wat die Chinese uit haar toverhoed haalt. Ach, ze zijn met acht voor drie medailles. Zaterdag volgt nog de balkfinale. Die is helemaal onvoorspel­baar, daarin kan alles. Het zou de kers op de taart zijn.”

70% kunnen, 30% mentaal

Vader en oma zijn al een week in Doha, maar Nina hebben ze haast nooit gezien.

“In de arena sluit ze zich af in een soort cocon, maar ook buiten competitie zien we haar niet. Wat sms’jes, dat wel. Maar we willen niet dat we onze stress op haar overbrenge­n, want ik ben nerveu- zer dan Nina. Ik blijf deze sport haten. Een voetballer kan zich 89 minuten wegstoppen, maar als hij in de 90ste minuut scoort, is hij de man van de match. Nina krijgt maar één kans en dat vind ik geweldig frustreren­d en stresseren­d. Turnen is 70 procent kunnen en 30 procent mentaal sterk zijn. Als het met die 30 fout loopt, heb je aan die 70 niets meer. Aan de andere kant vind ik het natuurlijk wel een mooie sport om naar te kijken. Ik ben erin gerold via Nina en stilaan begin ik het beter te begrijpen. Ik zie intussen of haar handenstan­d volledig recht is en of haar tenen gestrekt zijn. Dat zijn de details die het verschil maken.”

 ?? FOTO HBVL ?? Papa Nico en oma Rita reisden Nina Derwael achterna.
FOTO HBVL Papa Nico en oma Rita reisden Nina Derwael achterna.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium