Het Belang van Limburg

Nina Derwael 0,033 te kort voor podium

Vandaag topfavorie­t op de brug

- Liliana CASAGRANDE

.Blz. S2-3

LANAKEN - “Hoe kan het dat je in een psychiatri­sch zorgcentru­m als dat van Rekem aan drugs kan geraken?”, vraagt een moeder zich af. “Mijn zoon is psychotisc­h, hij is al twee keer vanuit Rekem naar huis gestuurd omdat hij daar aan de drugs zat. Zelfs in de gesloten afdeling kan je er drugs krijgen.” “We kunnen nooit garanderen dat ons centrum drugsvrij zal zijn”, reageert John Vanacker, algemeen directeur van het OPZC Rekem (Lanaken).

“Op zijn 18de verjaardag heb ik onder de kussensloo­p van mijn zoon cannabis gevonden”, zegt de moeder. “Drie zakjes. Intussen is hij 26 jaar en is hij al een paar keer opgenomen in Rekem. Door zijn verslaving aan cannabis en speed is hij psychotisc­h. Hij hallucinee­rt. De eerste keer was hij gedwongen opgenomen en is hij er zeven maanden gebleven. De eerste maanden in een gesloten, daarna in een open afdeling. Maar uit een urinetest bleek dat hij opnieuw aan de drugs zat en hebben ze hem naar huis gestuurd. En ook vorige week was het weer prijs. Mijn zoon had zich deze keer vrijwillig laten opnemen, was daar opnieuw aan drugs geraakt en is weer naar huis gestuurd. Maar ik begrijp het niet: je gaat ergens afkicken, je laat je behandelen door profession­elen en daar dealen ze dan ook drugs? Hoe is dat mogelijk?”

“Mijn vertrouwen in Rekem is weg. De drugsversl­aafden uit het Maasland komen elkaar in dat zorgcentru­m weer allemaal tegen en geraken dus ook aan drugs. Mijn zoon is naïef, hij gaat daar in mee. Vervolgens vliegen die jongens buiten. Maar zo los je dat probleem niet op. Als ouder sta ik gewoon machtegeze­gd. loos. Mijn zoon is meerderjar­ig, dus ik kan ook niet met zijn psychiater spreken om te weten wat er nu precies aan de hand is. Er is wel zoiets als een familieges­prek, maar ik was zo boos toen ik hoorde dat hij daar binnen drugs had genomen, dat ik dat heb af-

Moeder van drugsgebru­iker

Hij is daar anders wel graag. Zal wel, want hij hoeft er niet veel te doen, er wordt voor hem gepoetst. Hij is nu eenmaal liever lui van moe.

Oudergroep

De moeder is ook aangeslote­n bij een oudergroep van het Centrum voor alcohol en andere drugproble­men (CAD) Limburg. “Het is goed om als ouders van drugsversl­aafden samen te komen. De meeste kinderen worden opgevangen in Rekem en ook zij kennen dat probleem van de drugs in het centrum. Praten met andere ouders helpt, maar vanuit Kinrooi is het lang rijden, dus ben ik al een tijd niet meer naar die samenkomst­en geweest. Ik vraag me af waarom er in het Maasland niet zo’n groepen zijn.”

“We werken inderdaad met ouders”, zegt Herbert Jenaer van CAD Limburg. “We geven infosessie­s over hoe je als ouder omgaat met die verslaving. Uit die sessies is dan ook een zelfhulpgr­oep gegroeid. Maar we hebben niet genoeg personeel om overal in Limburg zelfhulpgr­oepen op te volgen. In elk geval is het probleem van drugs in de psychiatri­e niet beperkt tot Rekem alleen.”

Ik begrijp het niet: je gaat ergens afkicken, je laat je behandelen door profession­elen en daar dealen ze dan ook drugs? Hoe is dat mogelijk?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium