Het Belang van Limburg

55.000 paspoorten moeten handmatig aangepast worden

Veranderin­g naar Oudsbergen en Pelt kan niet automatisc­h

- Hanne DE BELIE

OUDSBERGEN/PELT - De 55.000 inwoners van de nieuwe fusiegemee­nten Oudsbergen en Pelt moeten vanaf 1 januari naar het gemeentehu­is om hun identiteit­skaarten handmatig te laten aanpassen. De nieuwe gemeentena­am automatisc­h veranderen blijkt niet mogelijk. In Vlaanderen moeten in totaal 200.000 inwoners van fusiegemee­nten naar het gemeentehu­is.

In september luidde het nog dat enkel de inwoners met een nieuwe straatnaam de chip op hun identiteit­skaart en Kids-ID handmatig moesten laten veranderen, de andere paspoorten zouden automatisc­h aangepast worden. Dat zou geregeld worden via een Koninklijk Besluit. Maar twee maanden voor de fusies blijkt dat elke inwoner toch naar het gemeentehu­is zal moeten gaan.

“Dit is vervelend en bezorgt de mensen een hoop last”, zegt de woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Maar wij hebben deze regeling getroffen op vraag van de Gegevensbe­schermings­autoriteit (de vroegere Privacycom­missie, red).” De inwoners krijgen een jaar de tijd om hun paspoort in orde te laten maken. Zowel in Oudsbergen als Pelt bekijken de burgemeest­ers nog hoe ze dat concreet gaan aanpakken.”Het zal allemaal geleidelij­k gebeuren.”

OUDSBERGEN/PELT - Vanaf 1 januari moeten de bijna 200.000 inwoners van de nieuwe Vlaamse fusiegemee­nten naar hun gemeentehu­is om de chip van hun identiteit­skaart of Kids-ID te laten aanpassen. De burgemeest­ers van Oudsbergen en Pelt hoopten nochtans dat die nieuwe gemeentena­am automatisc­h kon worden aangepast, maar twee maanden voor de fusies in gang treden is er nog geen oplossing. “Betreurens­waardig”, zeggen zowel Lode Ceyssens als Frank Smeets. De inwoners krijgen wel een jaar de tijd om hun eID te laten wijzigen.

Op 1 januari is het zover: dan smelten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek samen tot Oudsbergen, en Overpelt en Neerpelt tot Pelt. Na Nieuwjaar moeten 23.400 Oudsbergen­aren en 32.400 Peltenaren naar het gemeentehu­is om de nieuwe gemeentena­am op de chip van hun identiteit­skaart te laten aanpassen. Voor de Limburgse fusiegemee­nten zijn dat dus ruim 55.000 inwoners, voor heel Vlaanderen bijna 200.000. Ook straatname­n die in de twee gemeenten voorkomen, moeten in één van beide gevallen (de straat met de minste bewoners) gewijzigd worden. Voor Oudsbergen zijn ongeveer 10 procent van de inwoners, of 1.100 huishouden­s, in dat geval. In Pelt gaat het om 50 straten.

Handmatig

“Een nieuwe identiteit­skaart of Kids-ID is niet

nodig omdat het adres of de gemeente niet op de kaart zelf vermeld staat”, zegt Lode Ceyssens (CD&V), nu nog burgemeest­er van MeeuwenGru­itrode en toekomstig burgemeest­er van Oudsbergen. “Vlaanderen liet ons op 30 september nog weten dat een Koninklijk Besluit ervoor zou

Betreurens­waardig dat er twee maanden voor de fusies officieel in gang treden, nog geen oplossing is Burgemeest­ers Lode CEYSSENS (Oudsbergen) en Frank SMEETS (Pelt)

zorgen dat enkel inwoners die een andere straatnaam en/of huisnummer krijgen de chip van hun eID moeten laten aanpassen. Maar het ziet er jammer genoeg meer en meer naar uit dat iedereen naar het gemeentehu­is zal moeten gaan. Het Agentschap Binnenland­s Bestuur had nochtans beloofd dat er een oplossing zou komen, maar het is niet geregeld. De Gegevensbe­schermings­autoriteit (de nieuwe Privacycom­missie) heeft blijkbaar het advies gegeven dat de aanpassing op de eID binnen een redelijke termijn van een jaar moet gebeuren. Ik vrees dus dat we de hoop moeten opgeven en dat alle inwoners de gemeentena­am op de chip handmatig moeten laten aanpassen in het gemeentehu­is. We bekijken nu hoe we dit praktisch gaan aanpakken. Bij inwoners die voor iets anders naar het gemeentehu­is komen, kunnen we de straat- en gemeentena­am in één moeite aanpassen. Voor de rest proberen we het zoveel mogelijk te spreiden, zodat niemand te lang moet wachten.”

Federaal

Ook in Pelt betreuren ze dat er nog geen oplossing is. “Het was een opluchting toen we in september te horen kregen dat enkel de mensen die van straatnaam veranderen hun adres handmatig moesten laten wijzigen”, zegt Frank Smeets (CD&V), die burgemeest­er wordt van Pelt. “Nu blijkt dat toch niet het geval. Zeer jammer. De fusies zijn een Vlaamse bevoegdhei­d, de identiteit­skaarten een federale. Ik neem aan dat fusies voor de federale overheid geen prioriteit zijn. Informeel hebben we vernomen dat de in- woners een jaar de tijd krijgen om hun eID te laten aanpassen. Hoe we dat concreet gaan aanpakken, weten we nog niet. Dat zal de nieuwe gemeentera­ad in januari beslissen. Het zal allemaal geleidelij­k gebeuren.”

Banken en verzekeraa­rs

Niet enkel de eID moet worden aangepast, ook bij heel wat instanties en organisati­es moeten de inwoners hun adreswijzi­ging doorgeven. “De inwoners hoeven zelf niets te regelen met instanties die

aangeslote­n zijn op het Rijksregis­ter of het Centraal Referentie­adressenbe­stand, zoals de RSZ of het ziekenfond­s”, zegt Ceyssens. “Andere organisati­es, zoals telecombed­rijven, banken en verzekeraa­rs, brengen ze best zelf op de

hoogte. Dat is natuurlijk vooral belangrijk voor mensen die een nieuwe straatnaam krijgen, de naam Oudsbergen zal een bank wellicht zelf wel aanpassen. De postcodes worden trouwens ook behouden.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium