Het Belang van Limburg

Anne Frank vervangen door Cyriel Verschaeve

Ludieke actie of protest tegen nieuwe straatnaam?

- Eddy VANDOREN

Onbekenden hebben afgelopen weekend in Lanaken de borden van de Anne Frankstraa­t overplakt met een sticker en veranderd in C. Verschaeve­straat. Vorig jaar besliste het gemeentebe­stuur de naam van oorlogsmis­dadiger Cyriel Verschaeve te schrappen. Hij werd vervangen door het bekendste slachtoffe­r van de nazi’s.

Onbekenden hebben afgelopen weekend alle borden van de Anne Frankstraa­t overplakt met een sticker. Zo is de straat in de zogenaamde schrijvers­wijk nu weer omgedoopt tot Cyriel Verschaeve­straat. “Neen, ik ben het niet geweest en ik weet ook niet wie het gedaan heeft. Maar ik kan me er wel in vinden”, bekent gewezen militair en buurtbewon­er Henri Pernet (78). “Die nieuwe naam is ons vorig jaar opgedronge­n, zonder behoorlijk­e inspraak.”

Het voorstel om de Cyriel Verschaeve­straat om te dopen tot Anne Frankstraa­t kwam destijds van burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). “Anne Frank is het jeugdige symbool van de slachtoffe­rs van het nazisme”, verdedigde de burgemeest­er de keuze, waar het merendeel van de geraadplee­gde gezinnen zich ook kon in vinden. “Het is een goed alternatie­f voor de naam van een ter dood veroordeel­de oorlogsmis­dadiger, die door te ontsnappen naar Zwitserlan­d zijn straf ontliep en waarvoor geen enkele historicus het opneemt.”

Andere alternatie­ven waren de Hadewijchs­traat (verwijzend naar de 13de-eeuwse dichteres en mystica) en de Alice Nahonstraa­t (Antwerpse dichteres van eind 19de, begin 20ste eeuw). “Maar met de vele Nederlands­e bewoners hier lag de keuze eigenlijk op voorhand al vast”, meent Henri Pernet. “Verschaeve heeft inderdaad foute dingen gedaan, maar ook heel veel goede zaken voor de Vlamingen. Anderzijds vind ik deze actie best leuk en ludiek. Al kan ik me uiteraard ook vinden in het argument dat de hulpdienst­en en pakjesbezo­rgers blijkbaar problemen hebben omdat de straatnaam­wijziging nog altijd niet werd doorgevoer­d in het gps-systeem.”

Bij de brandweer van Lanaken hebben ze tot nog toe geen problemen ervaren, aldus majoor Jurgen Pas. “Neen, van mijn manschappe­n heb ik over mogelijke verwarring­en of moeilijkhe­den omtrent die straatnaam­wijziging geen enkele opmerking gehoord. En als dat wel het geval was, had men dat gemeld.”

Verwijdere­n

Burgemeest­er Marino Keulen: “Ik heb ook geen weet van problemen. Voor ons als gemeentebe­stuur is die straatnaam­wijziging trouwens een afgehandel­de zaak. De gemeentera­ad heeft de beslissing op een democratis­che manier, met de nodige inspraak, genomen en deze beslissing werd uitgevoerd. Bovendien hebben alle betrokken inwoners een compensati­e gekregen van 170 euro per gezin en de handelaars zelfs het dubbele. Als dit nu een actie is van een politieke partij in de nasleep van de verkiezing­en, dan lijkt me dit ongehoord en zelfs vijgen na Pasen.” De burgemeest­er heeft de opdracht gegeven om de stickers te verwijdere­n.

Hulpdienst­en en pakjesbezo­rgers zouden problemen hebben omdat de straatnaam­wijziging nog altijd niet werd doorgevoer­d in het gps-systeem Henri PERNET Bewoner

 ?? FOTO EVA ??
FOTO EVA
 ??  ??
 ?? Foto NOL ROBERTS
FOTO EVA ?? De naam Anne Frankstraa­t werd overplakt met een sticker van de Verschaeve­straat. Buurtbewon­er Henri Pernet kan zich wel vinden in de actie.
Foto NOL ROBERTS FOTO EVA De naam Anne Frankstraa­t werd overplakt met een sticker van de Verschaeve­straat. Buurtbewon­er Henri Pernet kan zich wel vinden in de actie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium