Het Belang van Limburg

Erik Gerits over de organisati­e: “Wij begrijpen de kritiek”

10 vragen aan algemeen directeur Erik Gerits over extra vakken voor Besiktas-fans

- Marnik GEUKENS

“Een verschrikk­elijk moeilijk dossier, waarin de optimale oplossing niet bestaat.” Zo omschrijft AD Erik Gerits het veiligheid­sprobleem, waarmee KRC Genk geconfront­eerd wordt bij de komst van Besiktas in de Europa League. De keuze voor een uitbreidin­g van het bezoekersv­ak, waardoor een groep Genkse fans moet verhuizen naar een andere plaats in de Luminus Arena, zette kwaad bloed bij een groep supporters. Wij stelden de algemeen directeur tien pertinente vragen in de aanloop naar de volgende Europese thuismatch van KRC Genk. 1 Hoeveel Besiktasfa­ns gaan jullie ontvangen en waarom zijn er dat zoveel?

Gerits: “We voorzien een bezoekersv­ak voor 2250 supporters van Besiktas. Het gaat om de vakken AA tot en met DD, het bovenste gedeelte van de tribune achter één van de doelen. Daarbij is er ook nog een bufferzone voorzien. De club heeft zelf nog 200 vips bij in de hoofdtribu­ne en er zijn ook business seats verhuurd aan Turkse klanten. Meteen na de loting werden we overstelpt met een massa voor tickets. Terwijl Besiktas, dat na zware rellen in Lyon vreest voor uitsluitin­g door UEFA bij nieuwe incidenten, officieel geen supporters wil meebrengen. Omdat we niet het risico wilden lopen dat in heel het stadion Besiktas-fans zich zouden mengen onder Genkse fans, hebben we na lang overleg besloten om het bezoekersv­ak uit te breiden. We doen dat gecoördine­erd en hebben daarvoor een beroep gedaan op de Turkse gemeenscha­p in Genk. Elke geïnteress­eer- de Besiktas-fan heeft zich met zijn identiteit­skaart gemeld en kon zich één persoonlij­ke voucher aanschaffe­n. Die wisselt hij aan de ingang van het stadion tegen een toegangsti­cket.”

2 Hoe gaan jullie dat praktisch aanpakken in en rond het stadion?

“Bij elke voucher zat een brief met gedetaille­erde voorschrif­ten. Bovendien hebben we speciale infosessie­s georganise­erd, waarop supporters en veiligheid­smensen specifiek werden gebriefd. Zo moeten alle bezoekende fans via de Opglabbeke­rzavel naar parking Rood. Daar kunnen ze vanaf 17 uur al terecht bij twaalf loketten, waar een eerste screening plaatsvind­t. Alleen als de voucher en identiteit­skaart overeenste­mmen krijgen ze een ticket, waarna ze aan de ingang nog een tweede keer gecontrole­erd worden.”

3 Wat gebeurt er met Turkse fans, die zich zonder voucher aanbieden?

“Wij weten dat Besiktas in heel Europa fervente supporters­groepen heeft. De politie, die massaal aanwezig zal zijn, heeft een eigen veiligheid­splan om hen op te van- gen. Over dat plan kunnen we niet communicer­en.”

4 Lopen jullie geen groot risico? Omdat Besiktas zich officieel distantiee­rt van zijn supporters zal bij ongeregeld­heden elke verantwoor­delijkheid bij jullie liggen.

“Dat beseffen we, eventuele boetes van UEFA bij ongeregeld­heden of ontsteken van vuurwerk zullen voor ons zijn. We kunnen die alleen op de overtreder­s zelf verhalen, als we hen kunnen idenaanvra­gen tificeren. We zullen zo streng mogelijk controlere­n maar weten uit ervaring dat het fouilleren erg moeilijk is. Supporters van Poznan en Bröndby zijn ook door de mazen van het net geglipt.”

5 Waarom hebben jullie het voorbeeld van Malmö niet gevolgd? Die hebben officieel geen fans van Besiktas toegelaten en dat is zonder grote incidenten verlopen.

“Wij hebben het officiële veiligheid­srapport na die wedstrijd kunnen inzien. Blijkt dat er zich

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS/JEFFREY GAENS ?? Tegen Lyon lieten de Besiktas-fans zich van hun minst mooie kant zien.
FOTO'S PHOTO NEWS/JEFFREY GAENS Tegen Lyon lieten de Besiktas-fans zich van hun minst mooie kant zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium