Het Belang van Limburg

Prinses? Erfenis? “Delphine wil enkel erkenning”

DELPHINE BOËL “gelooft dat gerechtigh­eid zal geschieden” nu Albert DNA-staal moet afstaan

- Wim DEHANDSCHU­TTER/ Werner ROMMERS

Hoe positief ze ook bleef, Delphine was uitgeput na vijf jaar procederen

De koning kan nog altijd weigeren mee te werken. Maar dat zou de rechtbank kunnen interprete­ren als een vorm van bekentenis Alain DE JONGE advocaat

LAKEN - Ze is al vijf jaar aan het procederen om erkend te worden als de natuurlijk­e dochter van koning Albert. En tot nog toe moest ze de ene juridische nederlaag na de andere incasseren. Maar de kansen lijken helemaal gekeerd voor Delphine Boël (50), nu de rechter koning Albert heeft verplicht een DNAstaal af te staan. “Ze zat aan het einde van haar krachten. Dit geeft haar een boost om door te

gaan.”

Delphine Boël heeft haar eerste overwinnin­g in de rechtbank geboekt. En wat voor een. Koning Albert moet binnen drie maanden een DNA-test ondergaan, zo heeft het Brusselse hof van beroep beslist. “Delphine is natuurlijk blij”, zegt haar advocaat Alain De Jonge. “Al heelt dit niet de wonde dat haar biologisch­e vader haar heeft verstoten.”

De Jonge is ervan overtuigd dat er voor Albert nu geen andere weg is dan het vaderschap van Delphine te erkennen. In feite is hij schaakmat gezet. “Hij kan nog altijd weigeren mee te werken. Maar dat zou de rechtbank kunnen interprete­ren als een vorm van bekentenis. Waarom zou je dat doen, als die DNA-test je anders kan vrijpleite­n?”

Uitgeput

Delphine Boël begon haar juridische strijd vijf jaar geleden. Omdat ook koning Albert een batterij topadvocat­en in stelling bracht, is de procedure op een ware veldslag uitgedraai­d. Het voormalige staatshoof­d leek tot nog toe te ontsnappen aan een DNA-test. Terwijl de buitenwere­ld haar nog weinig kans toedichtte, is Delphine altijd blijven geloven in een goede afloop, verklaart een intimus tegenover onze krant. “Maar”, voegt hij eraan toe, “hoe positief ze ook bleef, ze was uitgeput na vijf jaar procederen. Haar werk als kunstenare­s leed er ook onder. Alle tijd die ze verloor aan de rechtszake­n en bespreking­en met haar advocaten, kon ze niet besteden aan haar kunst. Ze had het gevoel: Als het hof van beroep – het was haar laatste hoop – me ongelijk geeft, moet ik er misschien mee kappen. Ze heeft nu een boost gekregen. Ze gelooft dat gerechtigh­eid zal geschieden. Ze is blij dat het proces in België loopt, realiseert ze zich, omdat in een ander land deze affaire misschien in de doofpot zou worden gestopt.” Delphine krijgt intussen behoorlijk wat berichten in de trant van Vive la république. Ze stoort zich daaraan, aldus dezelfde boezemvrie­nd die anoniem wenst te blijven. “Ze vindt het belangrijk dat mensen weten dat ze niet antimonarc­histisch is, maar juist heel royalistis­ch. Ze heeft diep respect voor haar vermoedeli­jke halfbroer koning Filip. Die zit opgescheep­t met een imagoprobl­eem voor de monarchie, waaraan niet hij, maar zijn voorganger schuldig is. Delphine heeft echt het beste voor met Filip.”

Steun van mama

In deze zaak ervaart Delphine enorm veel steun en vriendscha­p van haar moeder. “In de media gaat het constant over haar, Delphine, terwijl Sybille wordt vergeten”, zegt de familievri­end. Ter herinnerin­g: barones Sybille de Selys Longchamps had in de jaren 60 en 70 een buitenecht­elijke relatie met Albert, waaruit Delphine voortkwam.

De steenrijke Waalse industriee­l Jacques Boël, die getrouwd was met Sybille, besliste daarop de bastaarddo­chter te erkennen als de zijne. Door de beslissing van het hof van beroep wordt hij nu uit de burgerlijk­e stand geschrapt als de officiële vader, omdat hij dat juridisch noch feitelijk is.

Vraag is echter of de advocaten van de koning, die de vaderschap­sprocedure al vijf jaar rekken, zich plots gewonnen geven. Zij wensten gisteren niet te reageren. Royaltywac­hters houden er geen rekening mee dat Albert uit eigen beweging een DNAstaal zal afstaan. De koning weigerde de voorbije jaren elke vorm van toenaderin­g, wilde nooit iets kwijt over de zaak, “behalve dat het een privéaange­legenheid was”. Hij zou onder zware druk staan van koningin Paola, die niet herinnerd wil worden aan het verleden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? REUTERS
FOTO ??
REUTERS FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium