Het Belang van Limburg

Ian (5) zet speelgoed op elk kindergraf

Ian (5) plaatst in alle stilte speelgoed op kindergrav­en

- Joos MEESTERS

HASSELT - Nabestaand­en die met Allerheili­gen de kindergraf­jes op het kerkhof van Hasselt bezochten, hebben daar een bijzondere verrassing aangetroff­en. De vijfjarige Ian Bielen Champagne had in alle stilte op elk grafje een speelgoeda­utootje of knuffel achtergela­ten, “zodat de kindjes op het kerkhof ook iets hebben om mee te spelen”. “Zo’n warm gebaar is voor ons een geweldig cadeau”, zegt Els Germeaux, die ook een autootje aantrof op het graf van haar zoontje.

bezocht ik het graf van ons zoontje op het kerkhof aan de Sint-Truiderste­enweg in Hasselt”, zegt Els Germeaux (60) uit Hasselt. “Een paar dagen eerder had ik bloemen geplaatst en nu stond er plots een speelgoeda­utootje bij. Eerst dacht ik nog dat het misschien een attentie was van een vriendin die met haar kleinkind gepasseerd was, maar toen zag ik op de andere kinderzerk­jes ook autootjes staan.” Els Germeaux was zo ontroerd door het anonieme gebaar dat ze meteen foto’s maakte die ze in de Facebookgr­oep ‘Ge zijt van Hasselt’ deelde. Daar werd het initiatief op verbazing, maar ook veel sympathie onthaald. “Ik heb honderden reacties gekregen”, zegt Germeaux.

Lichtje

Ook Shalila Champagne (37) uit Hasselt liet een berichtje achter, nadat een collega haar had gewezen op de Facebookpo­st. Het was Shalila’s zoontje Ian (5) die het speelgoed op de graven achterliet. “Ik vind hebzucht een beetje de ziekte van deze tijd”, zegt Shalila. “Zoals veel kinderen heeft mijn zoontje er ook wel eens last van. Kinderen worden vaak afgescherm­d van slecht nieuws, maar ik heb ervoor gekozen om Ian nu al duidelijk te maken hoeveel geplaatst luk hij heeft om in luxe op te groeien. Daarom ruimen we nu en dan speelgoed op dat hij niet meer nodig heeft. Ian mag dan zelf kiezen aan wie hij het geeft. Zo hebben we al eens een lading naar arme kindjes gebracht. De jongste tijd had Ian een paar keer gevraagd waarom de kindjes op het kerkhof geen speelgoed hadden. Daarom zijn we met Allerheili­gen naar daar geweest om ook die kindjes speelgoed te bezorgen. Een half jaar geleden hebben we dat ook al eens gedaan, en misschien komt er nog een vervolg.” Een persoonlij­ke band met de kinderen op de Hasseltse begraafpla­ats hebben Ian en zijn mama niet. “We willen gewoon een lichtje zijn in donkere tijden.”

Ian plaatste de autootjes en knuffels persoonlij­k op elk grafje. “Ik heb hem verteld wel kindje er begraven lag, waarop hij heel zorgvuldig een speeltje gekozen en op het graf ge“Zaterdagmi­ddag heeft”, zegt Champagne. “De belangrijk­ste les die ik hem wil meegeven is dat er veel onheil is waar we niks aan kunnen veranderen, maar dat we soms van iets negatiefs toch iets positiefs kunnen maken.”

Kras op je ziel

Els Germeaux ontmoette Ian en zijn mama gisteren op het kerkhof en bedankte de jongen met een dikke knuffel en een koekje. “Constantij­n, onze oudste zoon, is in 1985 doodgebore­n”, zegt Germeaux. “De scherpste pijn is gesleten, maar het blijft een kras op je ziel. De tijdgeest was toen ook nog helemaal anders. We hebben geen foto of haarlok van hem, zijn grafje is het enige aandenken dat we hebben.”

En zelfs dat was niet vanzelfspr­ekend. “In het ziekenhuis kwamen ze vragen of ons kindje met het medisch afval mocht afgevoerd worden, of dat we hem liever wilden begraven. Op zo’n moment zak je door je bed. Als je dat allemaal weet, is het des te hartverwar­mender als je 33 jaar later helemaal belangeloo­s zo’n warm gebaar ontvangt.”

De kleine actie van Ian maakt voor de nabestaand­en wel degelijk verschil, zegt Germeaux. “De kinderen op het kerkhof krijgen een cadeautje en worden niet doodgezweg­en”, zegt Els Germeaux. “Voor ouders als wij is dat een heel mooi en troostend geschenk. Ian en zijn mama hebben mijn Allerheili­genperiode helemaal goedgemaak­t.”

De kinderen op het kerkhof krijgen een cadeautje en worden niet doodgezweg­en. Voor ouders als wij is dat een heel troostend geschenk Els GERMEAUX

We willen een lichtje zijn in donkere tijden Shalila CHAMPAGNE mama van Ian

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De vijfjarige Ian brengt speelgoed naar de kindjes op het kerkhof van Hasselt, zodat ook zij kunnen spelen.
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR De vijfjarige Ian brengt speelgoed naar de kindjes op het kerkhof van Hasselt, zodat ook zij kunnen spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium