Het Belang van Limburg

“Met al mijn problemen dacht ik dat ik haar geen leven kon geven”

Drie jaar met uitstel gevorderd tegen moeder Truiense vondeling

- Geert HOUBEN

GENK/SINT-TRUIDEN - Het openbaar ministerie heeft maandag drie jaar cel met uitstel gevorderd tegen de 34-jarige Genkse die op 17 augustus 2015 haar pasgeboren baby in Sint-Truiden te vondeling legde. De vrouw, die nog twee kinderen heeft, was aanwezig in de Hasseltse rechtbank en barstte meermaals in tranen uit. “Ik had financiële problemen en zag geen andere uitweg”, aldus de moeder, die alleen in haar wagen beviel. “Ik was zo blij toen ik haar hoorde huilen.”

Het kleine meisje werd de volgende ochtend door een buschauffe­ur gevonden. Tijdens zijn pauze aan een fruitplant­age in het Truiense Kortenbos hoorde hij het elf uur oude kindje krijsen. De boreling lag onder een hoop bebloede kleren, de navelstren­g had de moeder afgebonden met een elastiekje. “Dat getuigt van enige zorgzaamhe­id”, aldus haar advocate Els Jeuris. De vader van het meisje is een man met wie de verdachte naar eigen zeggen drie keer seksueel contact had. “Hij ontkent alles en wil zijn verantwoor­delijkheid niet opnemen”, aldus Jeuris.

Ontkenning

De biologisch­e moeder van het kindje vertelde gisteren in de Hasseltse rechtbank snikkend haar verhaal. Ze had financiële problemen en was bang dat een derde kindje met een derde man haar nieuwe relatie op de klippen zou doen lopen.

De Genkse weigerde daarom om de zwangersch­ap onder ogen te zien. Ze bezocht geen gynaecoloo­g, en ook geen dokter. Volgens de gerechtsps­ychiater verdrong de moeder de zwangersch­ap. Ze ontkende alles ook tegenover vrienden en familie, die wel vermoedden dat er een kindje op komst was. Ook toen ze op de avond van de bevalling terug thuiskwam en meteen een douche nam, bleef ze ontkennen. Twaalf dagen nadat haar dochtertje was geboren, op 29 augustus 2015, brak ze en bekende ze de feiten.

“Ik heb mezelf voorgeloge­n”, stamelde de dertiger in de rechtbank. “Ik heb dingen verklaard en gesuggeree­rd die niet correct waren. Op de dag van de bevalling wilde ik naar het ziekenhuis rijden, maar ik heb het niet gedaan. Ik ben bevallen en heb haar in kleren gewikkeld die in de auto lagen. Vervolgens heb ik haar aan een plantage gelegd in de hoop dat fruitplukk­ers haar snel zouden vinden”, vertelde de vrouw, waarna ze in tranen uitbarstte. “Ik zag geen uitweg meer, want ik had 13.000 euro schulden. Ik dacht dat ik haar geen leven kon geven met alle problemen die ik had. Toen ik het uiteindeli­jk vertelde was ik opgelucht, maar enorm gebroken.”

Drie jaar

De vrouw, die aan de psychische­aandoening borderline lijdt, heeft intussen een lang traject afgelegd met veel psychologi­sche begeleidin­g. Voor haar borderline-persoonlij­kheidsstoo­rnis neemt ze medicatie. Ook financieel wordt ze begeleid.

Het meisje is intussen een flinke peuter en stelt het goed. De Genkse ziet haar dochtertje één uur per maand in het bijzijn van de pleegmoede­r van het meisje. “Maar ik hoop in de toekomst op meer.” De procureur sprak van zeer ernstige feiten. “Ik vorder de maximumstr­af van drie jaar, maar met uitstel op voorwaarde dat de vrouw haar behandelin­gen blijft voortzette­n. Een dag in de cel zou voor niemand iets opleveren.” “Straf me zoveel u wil, maar stuur me niet naar de gevangenis”, smeekte de vrouw.

Op 3 december velt de rechter het vonnis.

Straf me zoveel u wil, maar stuur me niet naar de gevangenis moeder vondeling

 ?? FOTO JCR ?? Het meisje werd door een buschauffe­ur in Sint-Truiden gevonden.
FOTO JCR Het meisje werd door een buschauffe­ur in Sint-Truiden gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium