Het Belang van Limburg

N-VA stelt plots vragen bij migratiepa­ct VN

Vicepremie­r De Croo (Open Vld): “Tot nu toe nooit kritiek gegeven”

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - N-VA heeft plots vragen bij het migratiepa­ct van de Verenigde Naties, dat onder meer afspraken bevat over de aanpak van mensensmok­kel en grensbewak­ing. Het verdrag zou normaal gezien ook door België in december worden onderteken­d in Marrakesh. Maar N-VA vraagt nu eerst een grondige analyse van het pact. “Vreemd, want tot nu toe heeft N-VA tijdens overleg nooit kritiek geleverd op de tekst”, zegt de woordvoerd­er van vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld) die ons land in Marrakesh zal vertegenwo­ordigen.

Twee jaar lang hebben de 193 VNlidstate­n overlegd over het migratiepa­ct, dat officieel het ‘Compact voor Veilige, Ordelijke en Wettelijke Migratie’ heet. Maar pas nu de tekst definitief is en in december onderteken­d wordt, laait de discussie op. Eind vorige week maakte Oostenrijk bekend dat ze het akkoord niet zullen aannemen, net als eerder de Verenigde Staten en Hongarije. Polen en Tsjechië twijfelen, en ook de Nederlands­e staatssecr­etaris Mark Harbers (VVD) laat uitzoeken of het migratiepa­ct invloed zal hebben op hun eigen migratiebe­leid.

Analyse

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) pikte afgelopen weekend via sociale media in op die kritiek. Volgens hem heeft het feit dat Oostenrijk het pact niet wil aanvaarden, de zaken veranderd. “Opmerkelij­k, want Oostenrijk heeft de tekst voor de Europese Unie onderhande­ld”, zegt de woordvoerd­er van Francken. “Wij willen dat de regering, alvorens te beslissen, eerst een grondige analyse maakt.”

Niet bindend

Volgens Jan Wouters, professor internatio­naal recht aan de KU Leuven, is de vrees ongegrond dat het VN-pact het nationale migratiebe­leid van een land zal beïnvloede­n. “Dit pact maakt heel duidelijk dat het niet om een juridisch bindende tekst gaat. Dat was een belangrijk­e voorwaarde van veel landen om aan het proces deel te nemen, waaronder de Europese lidstaten.” Sommige critici vinden dat het pact geen duidelijk verschil maakt tussen legale en illegale migratie. Ook dat is niet juist, zegt Wouters. Volgens hem is het migratiepa­ct wel degelijk waardevol, ook al bevat het geen grote nieuwighed­en. “Het pact creëert weliswaar geen nieuwe juridische verplichti­ngen, maar verwijst wel naar tal van bestaande internatio­nale rechtsinst­rumenten, zoals mensenrech­tenverdrag­en en conventies van de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie. Het is bovendien de eerste keer dat de internatio­nale gemeenscha­p een omvattend kader heeft gecreëerd om samen te werken rond migratie in al haar facetten.”

Vluchtelin­gen

In het pact zijn 23 doelstelli­ngen opgenomen die gaan over veilige en gecontrole­erde migratie, zoals het uitwissele­n van informatie, de aanpak van factoren in de herkomstla­nden, mensenleve­ns redden, mensensmok­kel aanpakken en nationale grenzen op een geco-

ördineerde manier bewaken. “Over die tekst is al vaak gepraat met vertegenwo­ordigers van premier Michel, de ministers Jambon en Reynders en staatssecr­etaris Francken. De tekst is al sinds juli klaar en er is altijd gezegd dat België die zal steunen”, zegt de woordvoerK­oen der van vicepremie­r Alexander De Croo, die op vraag van de premier ons land zal vertegenwo­ordigen tijdens de onderteken­ing van het pact in Marrakesh. “Tot nu toe is daar ook geen commotie over geweest.”

Ook Kamerlid Nahima Lanjri, de migratie-experte van CD&V, begrijpt de kritiek van N-VA niet goed. “Tot nu toe hebben ze nooit een fundamente­el bezwaar geuit. Veel van de zaken die in de tekst staan, worden nu al uitgevoerd door België. Over vluchtelin­gen is er een apart pact, maar daar is blijkbaar geen commotie over.”

“Absoluut minimum”

Volgens 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbewegi­ng, is het migratiepa­ct een belangrijk­e stap naar een betere internatio­nale aanpak van migratie. “We vragen aan de regering om niet terug te komen op haar beslissing om dat pact te ondersteun­en”, zegt directeur Bogdan Vanden Berghe. “De finale tekst is al behoorlijk afgezwakt. Ook een belangrijk principe als non-refoulemen­t – het recht om niet teruggestu­urd te worden naar gevaarlijk­e landen – is in de tekst gesneuveld. Dit akkoord is dan ook een absoluut

minimum.”

 ??  ??
 ?? FOTO GP ?? “Er is altijd gezegd dat België het migratiepa­ct zal steunen”, klinkt het bij vicepremie­r Alexander De Croo, die ons land zal vertegenwo­ordigen tijdens de onderteken­ing.
FOTO GP “Er is altijd gezegd dat België het migratiepa­ct zal steunen”, klinkt het bij vicepremie­r Alexander De Croo, die ons land zal vertegenwo­ordigen tijdens de onderteken­ing.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium