Het Belang van Limburg

Vijf dagen hinder verwacht bij postbedeli­ng door staking personeel bpost

- Timmie VANDIEPEN

BRUSSEL - Een ultiem overleg tussen directie en vakbonden bij bpost heeft niets opgeleverd. Vanaf morgen begint een vijfdagens­taking die wellicht voor grote hinder zal zorgen.

Maandagoch­tend om 8 uur zaten vakbonden en directie bij bpost samen in een poging de staking nog af te wenden, maar verder dan een “constructi­ef en open overleg” kwam het niet. Vanaf morgen zal vijf werkdagen lang gestaakt worden bij bpost, telkens in een andere afdeling. Woensdag starten de vijf grote sorteercen­tra, donderdag is het aan de transporte­urs, vrijdag staken de postbodes, maandag de diensten zoals cleaning en maintenanc­e en dinsdag de pakjesdien­st. Hoewel de actie gespreid wordt over verschille­nde afdelingen, is de verwachtin­g dat de impact op de postbedeli­ng groot zal zijn. Als een van de schakels wegvalt, heeft dat een grote invloed op de rest van de werking. “De hinder zal manifest zijn”, zegt Jean-Pierre Nyns, secretaris van de socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD. Voor de bedeling van de kranten ziet de situatie er iets anders uit, omdat die rechtstree­ks aan de postkantor­en worden geleverd. “De kranten die geleverd worden, zullen wel worden uitgedrage­n”, zegt Nyns. “Alleen vrijdag, wanneer de postbodes staken, zal er wellicht ook hinder zijn bij de krantenbed­eling. Maar als er werkwillig­en zijn, zullen die wel voorrang geven aan de kranten.”

Hervorming

Dat de vakbonden meteen naar een vijfdagens­taking grijpen, zegt veel over de situatie bij bpost. De bonden klagen over het personeels­tekort en de werkomstan­digheden. De actie komt niet toevallig op het moment dat het postbedrij­f voor de grootste hervorming staat sinds de lancering van de georoute vijftien jaar

geleden. Limburger Johnny Thijs hervormde het bedrijf toen erg grondig. Er kwamen moderne sorteercen­tra, de helft van de postkantor­en ging dicht en de post werd geleverd via een door software berekende route. Thijs liet bpost zo uitgroeien tot een Europees voorbeeldb­edrijf en trok in 2013 zelfs naar de beurs.

Pakjes

Maar die gouden tijden lijken nu voorbij. De nieuwe CEO, Van Gerven, staat voor een enorme uitdaging nu de brievenpos­t veel sneller krimpt dan voorspeld. Om dat kleinere aantal brieven toch nog kosteneffi­ciënt in de brievenbus­sen te krijgen, wil Van Gerven een groot deel van de brievenpos­t maar om de twee of drie dagen laten bezorgen. Dat plan D+2 of D+3 moet bpost nog uittesten, voor het in 2020 kan worden ingevoerd.

De noodzaak om snel te hervormen is hoe dan ook groot. Hoewel het pakjesvolu­me de afgelopen vijf jaar met 81 procent groeide en zo’n 100 miljoen euro extra omzet opleverde, daalde het brievenvol­ume met 20 procent, goed voor een verlies van 266 miljoen euro aan inkomsten. De vraag is hoe snel bpost die negatieve spiraal kan doorbreken en of het nieuwe distributi­emodel zijn vruchten zal afwerpen. Zo niet zal het beursaande­el van bpost, dat de afgelopen tijd de helft van zijn waarde verloor, mogelijk nog lager donderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium