Het Belang van Limburg

Blauwe golf of rode muur?

Amerikaans­e middenterm­ijnverkiez­ingen zijn referendum voor of tegen Trump

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - Vandaag gaan de Amerikanen naar de stembus in de spannendst­e tussentijd­se verkiezing­en sinds lange tijd. De Democraten lijken op weg om de controle over het Huis van Afgevaardi­gden te winnen. De kans dat ze dat ook in de Senaat doen, is volgens peilingen veel kleiner. Daarnaast staan er duizenden zetels in lokale raden en parlemente­n op het spel, én 36 gouverneur­schappen. Maar meer dan wat ook zijn deze middenterm­ijnverkiez­ingen toch vooral een referendum voor of tegen Trump.

Wordt het rood of blauw?

Wordt het een blue wave of een red wall? Een Democratis­che golf of een Republikei­nse muur? Met andere woorden: slagen de Democraten erin de meerderhei­d te heroveren die ze in 2011 in het Huis van Afgevaardi­gden en in 2015 in de Senaat verloren? Of weten de Republikei­nen de blauwe golf tegen te houden?

Volgens de opiniepeil­ingen is de kans groot dat het van de twee kanten een beetje wordt. Het moet al bitter tegenvalle­n voor de Democraten als ze er in het Huis niet in slagen de 24 zetels binnen te halen om de controlere­nde meerderhei­d van 218 op de 435 zetels te veroveren.

In de Senaat is de kans op een Democratis­che golf kleiner. Van de 35 zetels die ter beschikkin­g staan zijn er 26 van Democraten en maar negen van Republikei­nen. En dus kunnen de Democraten in het allerbeste scenario slechts negen zetels heroveren.

Waarom zijn deze midterms zoveel intenser dan andere?

Daar is maar één antwoord op: Trump. De president zelf en zijn tegenstand­ers hebben dan toch iets gemeen: ze hebben van de verkiezing­en een referendum gemaakt over Trumps beleid, stijl en eigenlijk zijn hele persoon. Het is een bittere en verbeten stemming geworden: voor of tegen Trump. Het past bij de diepe verdeeldhe­id die zich na twee jaar The Donald in de Verenigde Staten heeft meester gemaakt.

De president zelf benadrukt in zijn campagneme­etings dat de verkiezing­en gaan over zijn Make America Great Again-agenda. Dat maga-beleid behelst een openlijk en agressief nationalis­me op alle mogelijke vlakken, van economie over internatio­nale relaties tot migratie.

Wat zijn de gevolgen voor Trump als de Democraten winnen?

Bij een blauwe golf – ook als die de Democraten alleen in het Huis de controlere­nde meerderhei­d geeft – wordt het voor Trump de komende jaren veel moeilijker om zijn maga-revolutie door te drijven. Er dreigt zelfs een complete blokkering. De motor van de wetgevende machine kan door de Democraten tot stilstand gebracht worden, zoals de Republikei­nen dat onder Obama deden. Sommige van zijn hevigste critici kunnen commissies gaan leiden, met de macht om hoorzittin­gen te houden en getuigen te dagvaarden om zo Trump het leven zuur te maken.

Een Democratis­che meerderhei­d in het Huis kan ook een procedure tot afzetting inzetten. Die impeachmen­t-rechtsgang leidt dan tot een proces in de Senaat, die met twee derde van de stemmen de president kan afzetten.

Dat laatste blijft uiteraard zeer onwaarschi­jnlijk. Maar bovenop het lopende Mueller-onderzoek naar onwettige samenwerki­ng tussen Trumps verkiezing­steam en de Russen is het een extra kopzorg

voor de president.

Wat als de Republikei­nen het toch goed doen?

Als de Republikei­nen hun greep op beide huizen in het Congres kunnen behouden, dan triomfeert het Trumpisme. De president kan zijn maga-revolutie dan verderzett­en: tax cuts voor de rijken, dereguleri­ng op alle niveaus, nog meer economisch nationalis­me, nog minder milieuregl­ementering­en en andere ‘hinderniss­en’ voor ondernemer­s. Wat bij deze verkiezing­en wel in Trumps voordeel werkt, is de economisch­e groei, onder meer opgepord door de belastingv­erlagingen. De red wall zou ook een sterke startposit­ie creëren voor Trumps herverkiez­ingscampag­ne in 2020.

Waar moeten we naar uitkijken bij de gouverneur­sverkiezin­gen?

De Amerikanen trekken vandaag trouwens ook voor gouverneur­sverkiezin­gen naar de stembus. Bij de 36 verkiesbar­e gouverneur­s zitten ook die in swing states Ohio, Michigan, Pennsylvan­ia en Florida, die in 2016 voor Trump stemden. Gouverneur­s spelen een belangrijk­e rol in de presidenti­ële campagne, als lokale gangmakers en fondsenwer­vers. Van de 36 verkiesbar­e gouverneur­szetels worden er nu 26 ingenomen door Republikei­nen. De strijd wordt volgens de polls erg open. Spannend is het bijvoorbee­ld voor de Democraten Stacey Abrams in Georgia, de eerste zwarte vrouw die gouverneur kan worden, en Deb Halland in New Mexico, de eerste native American die goede kansen heeft.

Dat vrouwen dit keer kunnen scoren, heeft te maken met een pink wave. Nooit eerder waren er zo veel vrouwen kandidaat voor een Congreszet­el of gouverneur­schap, en driekwart van hen zijn Democraten. Nooit eerder waren er ook zo veel zwarte of Latino kandidaten, of kandidaten met een holebi-achtergron­d.

Met name de stemmen van vrouwen worden vandaag mogelijk doorslagge­vend in het grote referendum voor of tegen Donald Trump.

 ?? FOTO AFP ?? Amerika stemt vandaag eigenlijk gewoon voor of tegen Donald Trump.
FOTO AFP Amerika stemt vandaag eigenlijk gewoon voor of tegen Donald Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium