Het Belang van Limburg

CHECK “Lavendelge­uren werken kalmerend”

-

FACT

Badzeepjes, kaarsen en zelfs deodorants geuren vaak naar lavendel. Het geurtje zou ons ontspannen en dat zou nu wetenschap­pelijk bewezen zijn.

CHECK

Japanse onderzoeke­rs gebruikten muizen om na te gaan of linalool, een stof die aanwezig is in lavendel, een rustgevend effect heeft. De muizen werden blootgeste­ld aan de geur van linalool in verschille­nde intensitei­ten. In een volgende fase werd gemeten hoezeer de muizen onderhevig waren aan angstaanva­llen. Daarvoor werden de proefdiere­n in een ruimte aan veel licht blootgeste­ld. Die ruimte was verbonden met een donkere ruimte, de muizen konden dus aan het licht ontsnappen. In een tweede test konden de muizen rondlopen in een doolhof, als ze dat wilden.

Aan de tijd die de muizen vrijwillig doorbracht­en in het licht en in het doolhof, konden de onderzoeke­rs meten hoe angstig de dieren waren. Muizen houden immers niet van verlichtin­g om nieuwe gebieden te onderzoeke­n.

Wat bleek? Muizen blootgeste­ld aan linalool verbleven langer in de stressvoll­e condities, een resultaat dat vergelijkb­aar was met muizen die angstremme­rs toegediend kregen. Hoe langer de muizen blootgeste­ld waren aan linalool, hoe minder angstig ze dus waren om in stressvoll­e omstandigh­eden te vertoeven. Bij muizen zonder reukgevoel werkte linalool niet, wat betekent dat de geur essentieel is in het bekomen van een kalmerend effect.

Dergelijke dierexperi­menten zijn interessan­t om producten te testen op hun effect, maar de resultaten kunnen niet zomaar vertaald worden naar mensen. Lavendel zal dus niet snel kalmeermid­delen kunnen vervangen. Maar het is zeker de moeite waard om uit te testen. Zeer veel mensen kampen immers met angststoor­nissen.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium