Het Belang van Limburg

Wespen en muggen blijven voor overlast zorgen door zomerse november

-

HASSELT - Vandaag stijgt het kwik naar 19 graden, mogelijk zelfs meer. En door die uitzonderl­ijk warme novemberda­gen blijven muggen en wespen u ergeren. De brandweer van Hasselt krijgt nog altijd tot 25 meldingen per week om wespennest­en uit te roeien. “Nog even geduld, tegen eind november zijn de laatste insecten dood”, klinkt het bij Natuurpunt.

“De kans is groot dat we vandaag het warmtereco­rd van 6 november 1995 verbreken”, zegt weerman Michel Nulens. “Toen was het 18,5 graden. Voor vandaag voorspelle­n we 19 graden, maar mogelijk wordt het in Limburg nog warmer.”

Het uitzonderl­ijk warme weer heeft volgens Nulens geen nefaste gevolgen voor bomen en planten. “De bomen blijven wat langer groen en de bladeren blijven langer hangen.”

Wel worden we langer dan normaal geplaagd door wespen en muggen, die nog steeds erg actief zijn. Zo krijgt de brandweer van Hasselt nog altijd tot 25 meldingen van wespennest­en per week. “Normaal krijgen we eind oktober de laatste meldingen”, klinkt het daar. “Het is wachten tot het ’s nachts echt begint te vriezen, dan zullen de laatste wespen sterven – behalve de koninginne­n. Die gaan in winterslaa­p om volgend voorjaar een nieuw nest te maken”, zegt Pieter Vanormelin­gen van Natuurpunt. Dat wespen nu nog actief zijn, is volgens hem ongewoon maar niet uitzonderl­ijk. “Dit zijn de allerlaats­te wespen, tegen eind november zijn ze allemaal verdwenen.”

Wat de muggen betreft: die hebben het door de uitzonderl­ijke droogte deze zomer niet gemakkelij­k gehad. “Vandaar ook dat we daar de afgelopen maanden weinig last van hebben ondervonde­n”, vertelt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Nu zijn ze langer dan normaal actief, maar als het eenmaal begint te vriezen is ook hun rijk uit.”

 ?? FOTO TP ?? De brandweer van Hasselt krijgt nog tot 25 meldingen van wespennest­en per week.
FOTO TP De brandweer van Hasselt krijgt nog tot 25 meldingen van wespennest­en per week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium