Het Belang van Limburg

procent minder omzet voor de meubelsect­or Nieuwe emissietes­t laat sporen na

Aantal inschrijvi­ngen van nieuwe auto’s keldert voor de tweede maand op rij

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - Het aantal inschrijvi­ngen van nieuwe personenwa­gens is in oktober voor de tweede maand op rij fors gedaald. Dat blijkt uit de maandelijk­se cijfers van de sectorfede­ratie Febiac. De invoering van een nieuwe methode om de emissies te meten heeft zijn sporen nagelaten. “Het heeft de constructe­urs bloed, zweet en tranen gekost”, aldus Michel Martens van Febiac.

Het zijn geen leuke maanden voor de autosector. In oktober daalde het aantal inschrijvi­ngen met 15 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, nadat het aantal inschrijvi­ngen in september al met 34 procent was gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Febiac. Bij sommige merken hakte het er wel bijzonder hard in. Renault zag zijn inschrijvi­ngen vorige maand met 29 procent kelderen, Nissan ging met 51 procent achteruit, Alfa Romeo met 67 procent, Tesla met 44 procent en Porsche zelfs met 80 procent.

Voor het hele jaar blijft de sector echter optimistis­ch. Voor de volle tien maanden van het jaar staat de teller nog op 2,9 procent positief. Febiac verwacht dan ook dat de totale markt van nieuwe auto’s dit jaar toch nog iets hoger zal liggen dan de 546.000 van vorig jaar. De organisati­e verwijst ook naar de goede cijfers in de lente en zomermaand­en, toen heel wat auto’s die nog volgens de oude test werden gehomologe­erd werden ingeschrev­en om ze uit de voorraden te halen.

WLTP

De belangrijk­ste oorzaak van de moeilijke maanden september en oktober is een afkorting: WLTP of Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Waarover gaat het? Vooraleer een auto mag verkocht worden, moet hij beantwoord­en aan een aantal regels of normen. Bij de homologati­eprocedure horen ook een aantal tests waarin de uitstoot van CO2, stikstofox­ides en fijn stof wordt gemeten.

Tot 1 september 2017 werden de emissies gemeten met een test die dateerde uit de jaren 70 en dus hopeloos was verouderd. Sinds 1 september van vorig jaar moeten alle nieuwe modellen worden gehomologe­erd volgens de accuratere WLTP-test en sinds 1 september van dit jaar moeten alle auto’s gehomologe­erd met de nieuwe meetmethod­e. “De snelheid waarmee de WLTP-test werd ingevoerd, heeft bij de homologati­ediensten enorme wachtrijen veroorzaak­t”, aldus Michel Martens van Febiac. “Daardoor konden auto’s niet tijdig gehomologe­erd worden en konden ze ook niet verkocht worden. Dat heeft de sector bloed, zweet en tranen gekost.” Niet alleen in België trouwens, maar in heel Europa. Met de oude testproced­ure duurde de homologati­eprocedure gemiddeld drie dagen, vandaag duurt de procedure negen dagen. Daar komt bij dat er van elk automodel meerdere versies moeten worden getest met verschille­nde uitrusting­sniveaus. Sommige versies van populaire automodell­en waren de voorbije maanden gewoon niet bestelbaar. In de autofabrie­ken lagen verschille­nde lijnen gewoon stil. Sommige modellen moesten zelfs een technische update krijgen. In de sector horen we ook berichten over computerpr­oblemen tussen de DIV en de constructe­urs, zeker in de beginfase.

Samenloop

Een van de merken die de voorbije maand extra zwaar werd getroffen, is Audi. Woordvoerd­er Sofie Luyckx ziet vooral een combinawor­den tie van factoren. “Zo heeft de homologati­e van de A4 en A5 lang op zich laten wachten. Maar het heeft niet alleen te maken met de WLTP. Enkele van onze populairst­e modellen, zoals de A1 en Q3, worden in deze periode vervangen door een volledig nieuw model, terwijl we ook lang hebben moeten wachten op de viercilind­ermotoren in de A6, voor ons land traditione­el de meest populaire motorisati­e.”

Niet iedereen deelt in de malaise. Verschille­nde merken, zoals Volvo, Mazda, Skoda en Toyota laten in oktober mooie groeicijfe­rs zien. Ook BMW, dat in de maand oktober op de eerste plaats staat, met een stijging van 14 procent ten opzichte van oktober vorig jaar. “Wij zijn erg vroeg met onze homologati­es begonnen”, legt woordvoerd­er Pieter De Wit uit. “Dat betekent dat wij vanaf april veel last van gehad hebben van de overgang naar WLTP, maar nu is het wel allemaal achter de rug.”

 ?? FOTO DAIMLER AG ?? Sinds september moeten alle auto’s worden gehomologe­erd met de WLTP-meetmethod­e.
FOTO DAIMLER AG Sinds september moeten alle auto’s worden gehomologe­erd met de WLTP-meetmethod­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium