Het Belang van Limburg

“Dit houden we geen half jaar meer vol”

Varkensboe­ren slaken noodkreet in strijd tegen everzwijne­n

- Mireille MAES

HASSELT - Informatie­borden langs snelwegen, een versoepeli­ng van de jacht op everzwijne­n, omheininge­n rond natuurgebi­eden, het leger inschakele­n voor de jacht: het zijn maar enkele van de maatregele­n die volgens het Algemeen Boerensynd­icaat (ABS) en de Boerenbond nodig zijn om de varkenssec­tor in Vlaanderen te behouden. “Zeker vanuit Limburg klinken de noodkreten van onze leden steeds luider”, zegt nationaal ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

Het water staat de meeste Vlaamse varkensboe­ren tot aan de lippen, nadat in september de Afrikaanse varkenspes­t werd vastgestel­d in de provincie Luxemburg. Sindsdien kelderde de prijs van het varkensvle­es tot 89 cent per kilogram en leveren de varkensboe­ren telkens in wanneer ze hun slachtrijp­e varkens op een vrachtwage­n laden. Grote boosdoener is volgens hen het everzwijn. “Schade aan de gewassen, de continue dreiging van een besmetting, de lage prijs voor het vlees en de imagoschad­e zorgen ervoor dat elke varkensboe­r verlies draait. Vooral uit Limburg klinken de noodkreten steeds luider”, begint Hendrik Vandamme, nationaal voorzitter van het Algemeen Boerensynd­icaat. “Voor onze land- en tuinbouwer­s is de situatie ronduit dramatisch. Ze lijden enorme schade aan hun oogsten. Mijn tenen krullen als ik zie hoe de Vlaamse overheid hiermee omgaat.”

Dat de everzwijne­n veel schade aanrichten, blijkt ook uit de eerste cijfers bij het meldpunt voor wildschade, dat ongeveer een half jaar geleden door Agentschap van Natuur en Bos werd gelanceerd. Daar zijn intussen ruim honderd meldingen van wildschade binnengeko­men. Het merendeel (92) ging over schade aangericht door everzwijne­n.

Besmetting

Voor de varkensboe­ren komt daar nu nog de extra dreiging van de Afrikaanse varkenspes­t bij. “Luxemburg is niet zo ver van hier, en door de hoge densiteit van de evers in de Limburgse Kempen komen de wilde varkens heel dicht bij onze gedomestic­eerde dieren. Het gevaar op besmetting is reeel”, aldus Vandamme.

De Breese varkensboe­r Julien Plessers kan erover meespreken. “Al een paar jaar zie ik de everzwijne­n op mijn erf. Ze komen al tot aan de stallen. Bij collega’s eten ze zelfs van de kuil waaruit ook de gedomestic­eerde varkens eten. Wij leven continu met de angst voor besmetting.”

Verlies

“Wij verdienen onze kost met het vetmesten van varkens. Maar nu schieten we er bij in”, zucht Plessers. “Gemiddeld verliezen de Vlaamse varkensboe­ren elke maand 12. 000 euro. Maar ik hoor bedragen tot 40.000 euro. Geen enkele varkensboe­r kan dat nog een half jaar volhouden. Ook al hebben we perfect gezonde varkens, we ondervinde­n nu al schade. Er moeten dus maatregele­n komen.”

Een van de te nemen maatregele­n is volgens het ABS het plaatsen van informatie­borden op de snelwegpar­kings. “Zodat ook OostEurope­se truckers kunnen lezen wat de gevaren zijn als ze hun voedsel zomaar op een parking weggooien: ze kunnen zo weleens de verspreide­r van een gevaarlijk­e ziekte worden”, aldus voorzitter Vandamme. Bij het Agentschap voor Wegen en Verkeer is er nog geen vraag om zulke borden te plaatsen ingediend.

En ander voorstel van het ABS is om de jacht overal toe te laten. “Dat de Hubertus Vereniging meer mogelijkhe­den vraagt om op evers te jagen, juichen we alleen maar toe. We willen nog verder gaan: ook in de gebieden waar de jacht nu nog niet is toegelaten, zou er gejaagd moeten worden. En de militaire domeinen en natuurgebi­eden – de schuilplek­ken voor de evers – moeten worden omheind. Het is de verantwoor­delijkheid van de overheid om de everzwijne­n bij de landbouwer­s weg te houden. Evers die zich buiten de geschikte gebieden wagen, moeten onherroepe­lijk worden geschoten”, vindt Vandamme.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “Sinds de uitbraak van de Afrikaanse varkenspes­t leven we voortduren­d met de angst voor een besmetting”, zegt de Breese varkensboe­r Julien Plessers.
FOTO DICK DEMEY “Sinds de uitbraak van de Afrikaanse varkenspes­t leven we voortduren­d met de angst voor een besmetting”, zegt de Breese varkensboe­r Julien Plessers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium