Het Belang van Limburg

Vijfde GP-zege voor Housen

16-jarige Gruitroden­aar weer beste in Opglabbeek

- Jean HENDRIX

Alexander Housen blijft hoge ogen gooien. Zo won de 16-jarige Gruitroden­aar afgelopen weekend in Opglabbeek de Grote Prijs voor U25. Voor Housen, die in september al zijn veertigste zege van het jaar behaalde, was het zijn vijfde GP-overwinnin­g van het seizoen in het Sentower Park.

De U25-reeks is uiteraard bestemd voor ruiters jonger dan 25 jaar, maar Housen wordt in januari pas… zeventien. In een barrage met vijf bleven enkel hij en Sven Van Lent foutloos. Maar uiteindeli­jk finishte Housen bijna negen seconden sneller dan de nummer twee.

“Ik voelde zondag meteen dat ik sterk in het zadel zat”, aldus Housen. “Het plan was om tijdens het basisparco­urs behoedzaam te rijden en vol te gaan tijdens de barrage. Het is leuk als al het harde werk loont. Ik moet veel mensen bedanken. Mijn coach, mijn ouders, mijn vrienden.”

Thuisonder­wijs

Zelf focust Housen zich op zijn zestiende al volledig op de paardenspo­rt. Zo rijdt hij dagelijks zes tot zeven paarden.

“Ik doe aan thuisonder­wijs. Normaal naar school gaan is niets voor mij. Ik moet wel regelmatig naar Brussel om examens af te leggen, maar ik ben blij met deze keuze. Ik spits me zo volledig toe op de paardenspo­rt. Zo’n zege als afgelopen weekend, dat is weer één van de mooiste momenten uit mijn leven. Ik wil later mijn eigen stal uitbaten en de top tien van de wereld halen.”

Juniors en seniors

Bij de juniors eiste Caro Baerts de hoofdrol op. De jonge amazone uit Herk-de-Stad won eerst twee 1m10-rubrieken en was daarna de beste in de finale van deze reeks. Bij de seniors zorgde Stefanie Grootjans bijna voor eenzelfde exploot. De Helchterse werd derde in de eerste 1m10-proef en won zowel de tweede rubriek als de finale.

Tijdens de 1m30m-klassen was de Lommelse Inès Van Den Bosch de regelmatig­ste. Tijdens deze finale (of de GP) liet Van Den Bosch zich vloeren door de Nieuw-Zeelandse Lisa Cubitt.

 ?? FOTO JH ?? Alexander Housen: “Ik wil in de top tien van de wereld geraken.”
FOTO JH Alexander Housen: “Ik wil in de top tien van de wereld geraken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium