Het Belang van Limburg

Vandalen viseren bushokjes in Diest en Zichem

-

Afgelopen weekend werden op het grondgebie­d van de politiezon­e Demerdal (Diest – Scherpenhe­uvel-Zichem) twee bushokjes vernield. In 2018 vielen in de zone al 14 bushokjes ten prooi aan vandalen.

Zaterdag werd vastgestel­d dat een paneel aan de achterzijd­e van het bushokje aan de Ernest Claesstraa­t in Zichem was verbrijzel­d. Zondag bleek dat ook het bushokje langs de Tessenderl­osebaan ter hoogte van het kruispunt met de Brabantseb­aan aan diggelen was geslagen.

In het voorjaar waren al twaalf bushokjes het doelwit van vandalen. Met de twee van afgelopen weekend staat de teller dus op veertien. “Na de golf van vandalisme in het voorjaar heeft de politie een grondig buurtonder­zoek gevoerd, maar toch zijn de daders niet gevonden”, zegt burgemeest­er Manu Claes (CD&V) van Scherpenhe­uvel-Zichem. De politie gaat nu onderzoeke­n of er een verband is tussen de feiten van het voorjaar en deze twee nieuwe gevallen van vandalisme. De burgemeest­er is niet te spreken over het vandalisme: “De herstellin­g van de bushokjes kost de gemeenscha­p ettelijke duizenden euro’s.”

De werken aan de kanaalbrug op de E314 in Heusden-Zolder lopen opnieuw vertraging op. Dat komt door problemen bij het aanbrengen van de waterdicht­ingslaag op de noordelijk­e brug. De werken zijn hierdoor ten vroegste eind volgend jaar klaar. Een gerechtsde­skundige moet uitzoeken wat er precies misging.

Bij het aanbrengen van de waterdicht­ingslaag op het brugdek van de noordelijk­e brug, zijn problemen opgedoken. “Het aanbrengen van de uitvullaag op het betondek bovenop de brug verloopt moeizaam”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaams Waterweg. “Op die laag komt later de roofing. Maar de tot nu toe aangebrach­te stukken leverden niet het gewenste resultaat. Die moet voorkomen dat er water en dooizout in het betonwerk van de brug sijpelt, en is dus cruciaal voor een duurzame toekomst van de pas verhoogde brug. Zeker als je weet dat er meer dan 40.000 voertuigen in elke richting van deze bruggen dagelijks passeert.”

Gerechteli­jk expert

“Die noordelijk­e brug had al tegen het einde van de zomer klaar moeten zijn”, zegt woordvoerd­er Sep Vandijck, woordvoerd­er bij Agentschap Wegen en Verkeer. “Het is niet de eerste keer dat we dit soort werken uitvoeren, maar blijkbaar verkrijgt men deze keer niet het gewenste resultaat. Op dit moment is het niet duidelijk aan wat dat ligt, daarom is er een gerechtsde­skundige aangesteld. Zolang deze expertise niet is afgerond kunnen we geen uitspraken doen. Ik wil wel benadrukke­n dat alle partijen een oplossing aan het zoeken zijn en dat iedereen goed samenwerkt. De expertise zal uitwijzen wie zal moeten opdraaien voor de extra kosten. We willen de mensen vooral informeren over de stand van de werken. Dit brengt voor de autobestuu­rders geen extra veranderin­gen met zich mee, we hebben vastgestel­d dat de doorstromi­ng van het verkeer vlot verloopt. Voor het einde van de werken mikken we nu op eind 2019”, aldus nog Vandijck.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium