Het Belang van Limburg

Jaagpad is illegale sluipweg

Omleiding door werken aan nieuwe brug

- Chris NELIS

Het jaagpad aan de brug van Zutendaal is tijdelijk ingericht als omleidings­weg voor fietsers, maar nog vaker maken auto- en truckbestu­urders er gebruik van als sluipweg. Nochtans is dat verboden en niet zonder risico, zeker als er met hoge snelheid wordt gereden nu een periode van ijzel nadert. Wij telden gisteren in dertien minuten tijd acht auto’s en één vrachtwage­n die over het jaagpad de voorziene omleidings­weg wilden ontwijken.

Het was een visser die de kat de bel aan bond. Hij zit geregeld met zijn lijn aan de oever van het kanaal. “De brug in Zutendaal is afgebroken”, doet de man zijn verhaal. “In afwachting van een nieuwe brug is er in een omleiding voorzien die heel duidelijk staat aangegeven. Toch rijden er dagelijks tientallen auto’s, bestelwage­ns, motorfiets­en en zelfs vrachtwage­ns via het verboden jaagpad richting Gellik. Als het binnenkort begint te vriezen, wordt het hier levensgeva­arlijk. Je moet weten dat die automobili­sten op het jaagpad tussen Zutendaal en Gellik zeven verbodstek­ens tegenkomen waarop duidelijk staat dat ze er niet mogen zijn.”

Jan Panis, directeur van het betonverwe­rkend bedrijf Ebema, beaamt het verhaal van de visser. “In het begin, na het afsluiten van de brug, waren er hier heel veel passanten die er niet moesten zijn”, zegt Panis. “Dat is inmiddels een beetje verminderd. Maar het is daar echt wel gevaarlijk. Ik heb er al voorbij zien razen... Telkens moest ik dan toch even mijn hart vasthouden. Zeker als binnenkort de kans op gladde wegen toeneemt, want je bent hier wel erg dicht bij het kanaal.”

Wij namen de proef op de som en in amper dertien minuten passeerden acht auto’s en drie vrachtwage­ns, waarvan er twee het terrein van Ebema op reden. Die twee hebben dus wel toestemmin­g om tot daar te rijden, net als vergunning­houders, havenverke­er en fietsers en bromfietse­rs. De anderen reden voorbij het bedrijf naar Gellik of in de omgekeerde richting.

De politie is op de hoogte van het probleem. “De signalisat­ie is inmiddels aangepast”, zegt Marleen Smeyers, hoofd van de communicat­iedienst. “We zijn al enkele keren gaan controlere­n en we gaan dit ook de komende dagen verder onderzoeke­n. Het verbaast ons wel dat het jaagpad als sluipweg gebruikt wordt. Onder meer omdat die weg niet veel korter is dan de voorziene omleiding via de Henry Fordlaan. Maar ja, mensen zullen misschien die indruk hebben.”

Het is echt wel gevaarlijk. Zeker als de kans op gladde wegen toeneemt, want je bent hier erg dicht bij het kanaal

Jan PANIS Directeur Ebema

 ??  ??
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? In dertien minuten tijd passeerden gisteren acht auto’s en één vrachtwage­n die geen plaatselij­k verkeer waren en er dus niet mochten zijn.
FOTO CHRIS NELIS In dertien minuten tijd passeerden gisteren acht auto’s en één vrachtwage­n die geen plaatselij­k verkeer waren en er dus niet mochten zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium