Het Belang van Limburg

“Tot 1.000 euro schade per dag”

Bedrijven op Centrum Zuid al drie werkdagen zonder internet

- Chris NELIS/zahra BOUFKER

Op bedrijvenp­ark Centrum Zuid in Houthalen-Helchteren hebben verschille­nde bedrijven al sinds woensdag geen toegang tot internet. Dat is volgens Telenet het gevolg van problemen bij de ontdubbeli­ng van het net in de zone. Bedrijven die voor hun werking aangewezen zijn op het internet, hekelen het economisch­e verlies. Maar op een compensati­e moeten ze niet rekenen.

Alexandra Limage, eerder dit jaar nog uitgeroepe­n tot vrouwelijk­e ondernemer van het jaar, is hoofd van het bedrijf Sprint Transport in Houthalen-Helchteren. Zij is geenszins te spreken over de gang van zaken. “We hadden van Telenet eerder een brief gekregen waarin stond dat er op woensdag 31 oktober tot 17 uur geen verbinding met internet zou zijn wegens onderhouds­werken aan het net. Donderdag was een feestdag, maar ook vrijdag hadden we geen verbinding met het internet. En maandag hetzelfde. Eén dag, dat kunnen we nog begrijpen. Maar van woensdag tot en met maandag afgesloten zijn, kan echt niet. Zeker niet voor een bedrijf als het onze dat helemaal afhankelij­k is van een internetve­rbinding. Op mails trachtten we zo goed als kan te antwoorden via onze smartphone. Maar ons routeberek­eningsprog­ramma kunnen we niet gebruiken. Dat hebben we nodig om te kijken waar onze vrachtwage­nbestuurde­rs zich bevinden om onze klanten op de hoogte te houden van de levering. We hebben het nu moeten doen met klassieke landkaarte­n.”

Maar ook de verwerking van lonen en facturen gebeurt, volgens Limage, allemaal online. “Ja natuurlijk lijden we hierdoor economisch verlies”, gaat ze verder. “Ik schat zo’n 1.000 euro per dag. We hebben om een compensati­e gevraagd, maar daar wilde Telenet niet op ingaan. We hebben eindeloos contact gehad om antwoorden te krijgen, maar we werden van het kastje naar de muur gestuurd. We kregen wel te horen dat in totaal een kleine 300 modems betrokken zijn.”

Vandaag opgelost?

Isabelle Geeraerts, woordvoerd­er van Telenet, erkent dat er problemen zijn. “Er was op woensdag 31 oktober een onderhoud gepland. Daarbij worden de knooppunte­n van de modems ontdubbeld. Bij het heropstart­en is er een probleem geconstate­erd. Donderdag was een feestdag, maar vrijdag is er meteen aan verder gewerkt. Hoeveel modems getroffen zijn, weet ik niet. Maar het is wel zo dat sommige klanten verschille­nde modems in gebruik hebben. Het probleem zou dinsdag (vandaag, nvdr) helemaal van de baan moeten zijn”, verzekert ze.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Alexandra Limage moest zich behelpen met haar gsm om mails te sturen en moest op klassieke landkaarte­n terugvalle­n om klanten op de hoogte te houden van hun levering.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Alexandra Limage moest zich behelpen met haar gsm om mails te sturen en moest op klassieke landkaarte­n terugvalle­n om klanten op de hoogte te houden van hun levering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium