Het Belang van Limburg

Sloopvergu­nning kolenwasse­rij opgeschort

-

De Raad voor Vergunning­enbetwisti­ngen schort de sloopvergu­nning voor de kolenwasse­rij van Beringen Mijn op. De Limburgse mijnvereni­gingen zijn tevreden: “Dit zal alvast zorgen voor maanden vertraging en wij vragen nu de vernietigi­ng van de sloopvergu­nning.”

De strijd om de sloop van de kolenwasse­rij in Beringen Mijn is nog niet gestreden. Acht Limburgse mijnorgani­saties gingen in beroep toen de provincie een sloopvergu­nning afleverde voor kolenwasse­rij 1 en 3. Met het beroep wilden ze de vergunning in eerste instantie laten schorsen en in tweede instantie te laten vernietige­n. Ze vinden dat de kolenwasse­rij niet gesloopt kan worden omdat die beschermd is. “De beschermin­g was destijds een voorbeeld in Europa en dit willen wij zo houden”, zegt Adriaan Linters van de Vlaamse Vereniging voor Industriël­e Archeologi­e. “Wij zijn daarom zeer tevreden met het arrest van de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Dit betekent dat be-Mine nu niet mag overgaan tot sloop. Wij zullen nu de vernietigi­ng van de vergunning aanvragen.”

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen gaat nu onderzoeke­n of de sloopvergu­nning wettelijk is. “We hebben onregelmat­igheden vastgestel­d waarbij we meer informatie nodig vinden”, bevestigt woordvoerd­er Eddy Storms. “Deze zaak zal worden behandeld tussen najaar 2019 en het voorjaar 2020. Daarna zal er worden beslist of de sloopvergu­nning al dan niet kan worden uitgevoerd. In tussentijd mogen er geen sloopwerke­n starten.”

Maar Vlaanderen werkt, op initiatief van be-Mine, wel nog aan een gedeelteli­jke opheffing van de beschermin­g zodat de sloop alsnog zou kunnen doorgaan. In de loop van de komende weken beslist Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) of de beschermin­g van kolenwasse­rij 1 en 3 opgeheven wordt. “De minister heeft zijn beslissing nog niet genomen maar zal dit sowieso doen op basis van alle elementen”, verzekert zijn woordvoers­ter. Voor be-Mine zorgt deze opschortin­g alvast voor veel vertraging. “We onderzoeke­n welke juridische instrument­en er mogelijk zijn”, zegt directeur Jeroen Huysmans van be-Mine.

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium